Економіка

Енергетики ЄС допоможуть українцям розібратися з «зеленими» тарифами

Міненерго і профільний комітет Ради виступили проти компромісного законопроекту щодо «зелених» тарифів, який підтримали представники галузі.

Європейське Енергоспівтовариство виступить посередником при врегулюванні спору між Мінекоенерго і представниками енергетики у зв’язку з планами змінити «зелені» тарифи.

Так, Енергоспівтовариство зареєструвало спір міністерства та Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) і Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА).

«Центр з вирішення спорів та переговорів Секретаріату Енергетичного співтовариства покликаний допомогти владі і зацікавленим сторонам у розробці оптимального рішення для сектора ВДЕ», — йдеться в повідомленні на сайті Енергоспівтовариства.

Відзначається, що наразі формально і неформально обговорюється кілька законопроектів, призначених для заміни або зміни існуючого законодавства.

Як відомо, у Верховній Раді зареєстрований законопроект №2543 про поліпшення інвестклімату в сфері ВДЕ. Законопроект, зокрема, пропонує добровільну реструктуризацію «зелених» тарифів (максимум на 15%) з одночасним продовженням термінів їх виплат і скорочення термінів попередніх договорів. Документ підтриманий галуззю, але профільний комітет Ради відмовився підтримувати законопроект.

Однак Мінекоенерго заявило, що виступає категорично проти запропонованого депутатами сценарію реструктуризації.

Тим часом, іноземні інвестори в «зелену» енергетику почали згортати проекти будівництва об’єктів ВДЕ. Зокрема, норвезька компанія Scatec Solar призупинила будівництво сонячної електростанції потужністю 65 МВт в Херсонській області.

Раніше президент Володимир Зеленський під час українсько-литовського економічного форуму пообіцяв, що ретроспективної зміни «зеленого» тарифу не буде і влада не планує робити жодних кроків, які погіршать умови ведення бізнесу в Україні.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net