Аналітика

Експерт: Ердоган став агресивніше

СафрастянПрезидент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган стає все більш агресивним у своїх діях і риториці. Його досить провокаційну заяву 24 квітня, в 104-ту річницю Геноциду вірмен в Османській імперії, наробило чимало галасу. Президент Туреччини фактично виправдав дії Младотурецька уряду, спланував і оформив різанину цілого народу і тим самим спробував «остаточно вирішити вірменське питання».

Турецький лідер 24 квітня в листі місцеблюстителя Константинопольського патріарха Вірменської Апостольської церкви архієпископа Араму Атешяну висловив співчуття нащадкам вірмен, які загинули в Османській імперії в 1915 році. У той же час він заявив, що багато хто загинув нібито «через заворушення, вчинені вірменськими бандами і збройними угрупованнями». За його словами, «вірменські банди різали мусульманських жінок і дітей» і в цих умовах їх депортація «була розумним рішенням».

На думку директора Інституту сходознавства Національної Академії наук (НАН) Вірменії Рубена Сафрастян, настільки буйну вдачу Ердогана має одну єдину мету — залишитися при владі і після 2023 року, коли буде відзначатися 100-річчя проголошення Турецької республіки.

«Розраховуючи на допомогу проісламського і ультранаціоналістичного електорату, Ердоган займає все більш радикальну позицію в питанні Геноциду вірмен і по іншим історичним проблемам», — зазначив експерт в інтерв’ю Sputnik Вірменія.

За його словами, Кемаль Ататюрк заснував в 1923 році Турецьку республіку. Нинішній президент хоче створити «нову Туреччину». Однією з ідеологічних основ цієї програми є пантюркизм.

«Наприклад, кілька років тому я отримав запрошення брати участь в одній великій конференції в Туреччині під егідою Ердогана. Конференція була присвячена питанням міжнародної популяризації турецької мови. Думаю, немає сенсу говорити, що я відхилив цю пропозицію», — розповів Сафрастян.

Він вважає, що Ердоган, озвучуючи свій меседж в день чергової річниці Геноциду вірмен, дуже добре усвідомлював, що говорить. Крім вірменської аудиторії, висловлювання президента могли бути адресовані і ряду мусульманських країн. У Сирії, Єгипті та інших державах останнім часом все частіше цікавляться темою Геноциду вірмен. І Ердоган ставить перед собою завдання консолідувати ісламський світ навколо позиції Анкари, коли говорить про винищення мусульманських жінок і дітей.

Сьогоднішня Вірменія, за словами експерта, повинна продовжувати стимулювати процес міжнародного визнання геноциду вірмен. Одночасно потрібно робити акцент на відшкодування фінансово-економічного, морального, політичного і територіального шкоди, завданої Османською імперією. Це з одного боку посилить тиск на Туреччину, з іншого — вирішить проблему відновлення історичної справедливості.

Робота дуже складна і об’ємна, з огляду на неминуче протидія з боку настільки сильного суперника, яким є Туреччина. Але цю роботу можна і потрібно робити, спираючись на потужний інтелектуальний потенціал вірменського народу. Сафрастян сподівається, що нинішнє покоління в Вірменії і Діаспорі зіграє ключову роль в цьому питанні. Вірменам в даній ситуації не вистачає координації, вважає він. Потрібно зібрати зусилля в потужний кулак, і тут свою провідну роль повинна зіграти НЕ Діаспора, а саме вірменське держава.

Источник: Sputnik