Світ

Естонія скасувала безкоштовні візи для українців

Естонія скасовує безкоштовні довгострокові візи для українців. Рішення набуде чинності 1 листопада.

Уряд Естонії скасував своє рішення 2010 року, яким громадяни України були звільнені від обов’язку сплачувати державне мито за розгляд заявок на довгострокові візи. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Реймсалу зазначив, що сьогодні близько 90% громадян України, які звертаються з проханням про довгострокову візу, просять її з метою працевлаштування. Тому, за його словами, в подальшому не виправдано зберігати такий виняток для громадян України.

Рішення набуде чинності 1 листопада. Таке ж рішення про скасування виключення з оплати держмита за довгострокові візи ухвалили і для громадян Білорусі.

Ідеться тільки про національну візу типу D на термін більш ніж 90 днів (до року) для перебування з метою працевлаштування, навчання, тривалого лікування тощо. Держмито за розгляд заявки на таку візу в Естонії становить зараз стандартно 80 євро. Згідно зі ще одним рішенням, прийнятим 24 вересня, ця сума з 1 січня 2020 зросте до 100 євро.

Ці візи не стосуються громадян України, які мають намір відвідати Естонію або інші держави-члени «шенгенської зони» на термін до 90 днів протягом кожних 180 днів без права на працевлаштування. Для власників біометричних українських паспортів такі подорожі безвізові, в іншому випадку потрібна звичайна шенгенська віза.

Нагадаємо, у вересні президент Естонії відвідала Київ, де зустрілася з президентом Володимиром Зеленським, якого запросила до Таллінна. Вона приїжджала в Україну на щорічний форум Ялтинської європейської стратегії (YES).

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net