Світ

Естонський міністр пообіцяла говорити тільки рідною мовою в ході візитів

Міністр зовнішньої торгівлі та інформаційних технологій Естонії, член націоналістичної Консервативної народної партії (EKRE) Керт Кінго заявила, що в ході зарубіжних візитів буде говорити лише естонською мовою, за що піддалася критиці з боку ряду політиків, повідомив в суботу Sputnik Естонія.

За даними видання, міністр збирається під час виконання своїх посадових обов’язків вибиратися за кордон як можна рідше, але якщо їхати буде необхідно, вона буде говорити лише естонською мовою. «Представники багатьох країн говорять своєю мовою, і це відповідає поглядам нашої партії», — сказала Кінго, додавши, що використання перекладача не пов’язане з її незнанням іноземної мови. Наступного тижня Кінго чекає поїзда в столицю Канади Оттаву, де пройде зустріч міністрів на вищому рівні, але як вона буде точно називатися, міністр згадати не змогла.

Висловлювання Кінго викликали шквал критики з боку ряду естонських політиків. Екс-прем’єр Естонії, член опозиційної партії реформіста Таави Рыйвас написав у соцмережах, що завданням міністра зовнішньої торгівлі є відвідувати різні країни, допомагати естонським підприємствам виходити на зовнішній ринки, залучати в Естонію зовнішні інвестиції. «Це треба робити не на одному, а на кількох іноземних мовах, надихаючи аудиторії своїми промовами і лекціями. Правильна людина в цій ролі може істотно збільшити значимість Естонії», — зазначив Рыйвас.

Євродепутат, реформіст Урмас Пает вважає, що міністр не розуміє своїх завдань і в такому випадку ця посада не тільки не має сенсу, але і може нашкодити. «Роль міністра зовнішньої торгівлі полягає в тому, щоб допомогти естонським підприємствам отримати доступ до зовнішніх ринків, а для цього треба спілкуватися, спілкуватися і ще раз спілкуватися. Перш за все за кордоном і перш за все англійською мовою. На жаль, при нерозумінні міністром своїх завдань ця посада не тільки не має сенсу, але і може нашкодити. Сумно», — написав Пает у Facebook.

Глава непарламентської партії «Естонія 200» Христина Каллас здивована заявами Кінго. «Людина на високій посаді, що відповідає за зовнішню торгівлю в країні, не володіє мовами, не хоче подорожувати і відправляється представляти мою країну на зустріч на вищому рівні, де відбувається «щось пов’язане з відкритою державою». Хоча я і думала, що рівень компетенції міністрів нижче вже впасти не може, то тепер в черговий раз змушена визнати, що це ще не межа», — пише Каллас в Facebook.

EKRE різко виступає проти міграційної політики ЄС, представники партії неодноразово виступали з ксенофобськими та антисемітськими заявами, критикували місцевих журналістів, які, на думку EKRE, необ’єктивно пишуть про діяльність партії, а також зневажливо висловлювалися про російськомовне населення республіки.