Здоров’я

Фахівці розповіли, чому можуть почервоніти щоки і що з цим робити

До появи цього симптому призводять багато причин.

Ніжний рум’янець прикрашає людину. А от коли сильно червоніють щоки (та ще й без наявної причини), це насторожує. Дізнаємося, чому виникає такий стан і про що він може говорити, інформує Ukr.Media.

Червоніють щоки: стрес і самооцінка

Спеціалісти вважають, що існують дві основні групи факторів, що відповідають за почервоніння щік. До першої відносять психологічні причини, такі як:

сильне хвилювання;
велике емоційне навантаження;
стрес;
сором’язливість;
низька самооцінка;
різного роду психологічні бар’єри;
депресія.
Кожен з нас може почервоніти від хвилювання — це природна реакція. Але, якщо навіть при незначному хвилюванні обличчя починає горіти, то людині, можливо, потрібна допомога психолога.

Червоніють щоки: косметика і алкоголь

До другої групи належать фактори фізіологічного характеру. Серед них виділяють наступні:

шкіра на щоках отримує подразнення через різкі температурні коливання або дію ультрафіолетового випромінювання;
у людини спостерігається розацеа — захворювання, при якому відбувається спочатку розширення, а потім спазм судин на обличчі;
раціон збагачений гострою, гарячою їжею, у ньому багато кави і чаю;
людина довгий час приймає антибіотики;
зловживання спиртними напоями;
в організмі йде перебудова на гормональному рівні, наприклад, під час клімаксу;
є алергія на продукти або медикаменти;
погано підібрана косметика для обличчя — вона його сушить і сильно подразнює;
пошкоджений трійчастий нерв — почервоніння може супроводжуватися печінням та болем;
є невеликі травми шкіри або судин на обличчі.
Що робити при постійному почервонінні щік

Спочатку необхідно виявити причину: поспостерігати за собою і спробувати знайти той тригер, через який червоніють щоки.

Якщо уся справа у психології (бурхлива реакція на хвилювання, сором’язливість, сильні емоції), то варто звернутися до відповідного фахівця. Залежно від характеру проблеми він може призначити заспокійливі препарати, курс психокорекції тощо.

Деякі люди абсолютно не соромляться того, що сильно червоніють від хвилювання, і видають цю властивість за свою фішку, особливість. Тому, якщо палаючі щоки жодним чином не турбують, то, можливо, не варто звертатися до психолога.

Якщо почервоніння пов’язане з фізіологією, то потрібно простежити, через що саме виникає це явище. Можливо, проблема пов’язана з харчуванням, і тоді свій раціон потрібно наситити овочами та фруктами, прибравши з нього жирне, гостре й солоне.

У випадку побічної реакції на медикаменти варто проконсультуватися з лікарем: можливо, він змінить препарат. Червоні щоки, як було зазначено, можуть говорити про алергію. Це означає, що не зайвим буде пройти обстеження на наявність відповідних реакцій.

Якщо шкіра стає червоною через косметику, то потрібно підібрати інші варіанти. Можливо, ви погано визначили тип своєї шкіри: розібратися у цьому питанні і в асортименті засобів допоможе дерматолог.

Ну і, як відзначають практично усі лікарі, потрібно зав’язати з курінням і алкоголем. Ці два фактори, які наявні у житті багатьох людей, негативно впливають на стан шкіри. І з плином часу їх вплив стає все більш відчутним.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net