Здоров’я

Фахівці розповіли, чому вікові зміни шкіри іноді починаються раніше, ніж слід було б

Здавалося б, вам тільки 20 — живіть і радійте! Але ви прокидаєтеся, підходите до дзеркала — і бачите «гусячі лапки» біля очей, злегка обвисле підборіддя або заломи на шиї. Ранок почався не з кави, це вже точно. Дерматологи називають безліч причин, чому вікові зміни шкіри в одних починаються раніше, ніж слід було б: на думку фахівців Української медичної стоматологічної академії, це можуть бути і механічні фактори, і особливості догляду, інформує Ukr.Media.

Давайте з вами детальніше розглянемо, від чого може залежати стан обличчя.

Часто сидите в телефоні

Хірург Мервін Паттерсон стверджує, що занадто тривале користування смартфоном сприяє провисанню щелепи, появі другого підборіддя і «ліній маріонетки» — глибоких зморшок від куточків рота до підборіддя. Якщо ви годинами сидите перед екраном вашого iPhone і ноутбука, злегка нахиливши голову вперед, ви ризикуєте помітно скоротити м’язи шиї, що в подальшому призведе до утворення недосконалостей.

Спочатку зміни непомітні — з часом вони проявляються, коли ви намагаєтеся зробити селфі і довго не можете підібрати «вигідний» ракурс.

Вживаєте недостатньо жирів

Завдяки омезі-3 і омезі-6-кислот прискорюються процеси з відновлення епідермісу і насичення його колагеном. Самостійно організм не виробляє такі кислоти: для цього і потрібно час від часу вводити в раціон їжу, багату насиченими жирами, наприклад: авокадо, горіхи, червону рибу, морські водорості. Добре, якщо ви хочете їсти менше важкої їжі, щоб схуднути або просто відчувати себе легше — тільки при цьому не забувайте, що не всі калорійні продукти однаково шкідливі.

Не стежите за гормонами

У дослідженні «Естроген і старіюча шкіра» Джулі Торнтон зазначила, що вікові процеси організму безпосередньо пов’язані з виробленням яєчниками гормонів, що відповідають за ріст рівня колагену. Зазвичай жінка починає старіти ближче до менопаузи, коли відпадає необхідність синтезувати речовини, що впливають на фертильність, проте захворювання, пов’язані з порушенням роботи репродуктивної системи, прискорюють цей процес.

Якщо ви помічаєте, що шкіра раптово стала дуже сухою або зморшкуватою — це привід звернутися до ендокринолога і гінеколога: вони допоможуть вам визначити корінь проблеми на ранній стадії.

Занадто сильно любите солодке

Дієтолог Хелен Бонд вважає, що цукор розщеплює колаген, що, в свою чергу, впливає на прискорене старіння шкіри. У поєднанні з напоями, що містять кофеїн: енергетиками, чаєм, кавою — вибачте за каламбур — він діє швидше: з організму виводиться волога, необхідна для підтримки шкіри в тонусі.

Бонд підкреслює, що цукор в принципі небажаний до вживання протягом усього життя, проте для людей, чия шкіра схильна до швидкого старіння, ризик отримати зморшки на кілька років раніше стане вирішальним фактором у відмові від солодкого.

Занадто швидко скинули вагу

Найчастіше втрата зайвих кілограмів — радісна подія, однак надто швидкі темпи схуднення супроводжуються розтяжками по тілу і зморшками. В принципі, кажучи про такі випадки, можна провести порівняння з повітряною кулькою: якщо її здути, вона стане в’ялою. Те ж відбувається і з шкірою: при схудненні понад 10 кілограмів за місяць вона не встигає адаптуватися до змін і покривається розтяжками, зморшками.

Будьте обережні в спробах знайти модельну фігуру за короткий термін — якщо у вас виникла в цьому гостра необхідність, введіть в раціон продукти з насиченими жирами і не забувайте про процедури для догляду. В іншому випадку позбутися від обвислої шкіри та інших недоліків ви зможете тільки за допомогою хірургічного втручання.

Любите позасмагати

Довгий вплив ультрафіолету підвищує ризик передчасного старіння шкіри на 80%. Дерматологи взяли фотографії трьохсот любителів позасмагати і запропонували добровольцям оцінити вік людей, зображених на них. В ході експерименту вчені з’ясували, що люди, які часто знаходилися під сонцем, в середньому виглядають на три роки старшими за свій біологічний вік. Відбувається це тому, що ультрафіолетові промені потрапляють відразу в глибокі шари епідермісу і руйнують запаси колагену, відповідального за відновлення клітин шкіри.

При одноразовому або недовгому впливі сонця організм може адаптуватися до навантаження, проте в разі, коли людина знаходиться під впливом довше, ніж передбачалося, вона ризикує передчасно постаріти — зовні — і збільшити ризик виникнення меланоми — раку шкіри.

Мало спите

В ході дослідження Елми Барон, проведеного на замовлення Estee Lauder в 2013 році, з’ясувалося, що люди, що спали менш як 7 годин на день, були більш схильними до нерівномірної пігментації шкіри, зниження еластичності епідермісу і погіршення загального стану. Крім того, у випробовуваних з недосипом виявився значно вищий індекс маси тіла і низький рівень самооцінки. Фахівці при цьому відзначили, що безсоння залишає після себе приблизно ту ж клінічну картину, що і довге перебування на сонці або нерозбірливе харчування.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net