Світ

Хмарочос Бурдж Халіфа і телевежа Тбілісі забарвилися в кольори вірменського триколора в День незалежності Вірменії

Телевежа Тбілісі і найвищий хмарочос у світі Бурдж Халіфа в Дубаї забарвилися в кольори вірменського триколора в День незалежності Вірменії, який відзначається 21-го вересня.

Вірменія 21-го вересня 2019 року святкувала 28-у річницю незалежності країни. У цей день в 1991 році рішенням Верховної Ради республіки був проведений референдум про вихід зі складу СРСР і створення незалежної держави. Загальнонародне голосування пройшло на хвилі піднесення національного руху.

За проголошення незалежності проголосувало практично все населення — близько 99% громадян країни, які мали право голосу. Офіційно незалежність була проголошена парламентом 23 вересня.

Після проголошення незалежності десятки держав визнали і встановили дипломатичні відносини з Вірменією. Першою в цьому ряду була Литва, яка визнала Вірменію ще до проголошення незалежності, 4 серпня. Протягом 1991 року незалежність Вірменії визнали 47 держав.

Урочисті заходи, присвячені Дню незалежності Вірменії, проходять також в різних регіонах України. Основні події — святковий фестиваль і дипломатичний прийом відбудуться в Києві.