Політика

Київ законтрактував 85% військової допомоги США

Україна не відчула заморожування американської допомоги на оборону. На більшу частину виділеної суми вже укладено контракти.

За поточний фінансовий рік Україна отримала від США військову допомогу на 400 млн доларів, і на більш ніж 85% цієї допомоги вже укладено відповідні контракти. Про це повідомила заступник міністра оборони України Аліна Фролова, повідомляє Громадське.

«На сьогоднішній день допомога, яка йде в межах фінансового року, законтрактована більш ніж на 85 відсотків. Це та сама, про яку всі говорять, що вона заморожена. Фінансовий рік у США — до квітня», — сказала вона.

Фролова уточнила, що укладення контракту на якусь допомогу, наприклад на поставку обладнання, означає, що Україна її вже точно отримає.

«Чому я говорю саме про контрактацію — тому що, якщо ми говоримо про техніку і обладнання, ми розуміємо, що це кілька років виробництва. Тобто це не означає, що ми її прямо зараз отримаємо. Є речі, які ми отримаємо доволі швидко, а є речі, які отримаємо за два роки, але оплата (від США. — ред.) за них піде вже зараз», — пояснила вона.

Фролова також зазначила, що в Україні не відчули заморожування грошей на військову допомогу від США.

Нагадаємо, заморожування військової допомоги Україні стало приводом для запуску процедури імпічменту президента США Дональда Трампа — його звинувачують у тому, що він вимагав від влади України розпочати розслідування проти Джо Байдена, імовірного конкурента на майбутніх виборах, а в обмін на це розморозив би допомогу. У підсумку після скандалу Білий дім розморозив допомогу.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net