Здоров’я

Кір зафіксовано в чотирьох країнах Європи — ВООЗ

За шість місяців 2019 року в Європі було зареєстровано близько 90 тисяч випадків захворювання на кір.

Кір повернувся в чотири європейські країни, які раніше вважалися вільними від цієї хвороби. Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я у своєму звіті.

Так, Європейська регіональна контрольна комісія з моніторингу кору і краснухи (RVC) визначила, що вперше з початку процесу перевірки в регіоні в 2012 році хвороба більше не вважається знищеною в Албанії, Чехії, Греції і Великобританії.

«Відновлення передачі кору викликає занепокоєння. Якщо не буде досягнуто і підтримано високе охоплення імунізації в громадах, будуть страждати діти і дорослі. Не вдасться уникнути і трагічних смертей», — сказав глава комісії доктор Гюнтер Пфафф.

У той же час, комісія повідомила, що Австрія та Швейцарія досягли статусу вільних від кору країн, продемонструвавши припинення ендемічної передачі, як мінімум, на 36 місяців.

Країни оголошуються вільними від кору, якщо в певній географічній зоні протягом 12 місяців не відбувається ендемічної передачі.

За даними ВООЗ, зростання захворюваності на кір в Європі почалося в 2018 році і продовжилося в 2019 році: за перше півріччя було зареєстровано близько 90 тисяч випадків захворювання — більше, ніж за весь 2018 рік — 84 462 випадки.

Нагадаємо, з початку року на кір в Україні захворіло понад 57 тисяч осіб, тоді як за весь минулий рік — близько 54,5 тисячі. При цьому з літа рівень захворюваності різко знизився.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net