Прогрес

Китай планує в найближчі 10 років відправити пілотовану місію на Місяць

ЛунаКитай планує в найближчі 10 років побудувати науково-дослідну станцію на південному полюсі Місяця і здійснити першу місячну пілотовану місію. Про це в середу на конференції з нагоди Дня космонавтики КНР заявив глава Китайського національного космічного управління (CNSA) Чжан Кецзянь, передає ТАСС.

«Китай має намір побудувати дослідницьку базу на південному полюсі Місяця і реалізувати першу місячну пілотовану місію в найближчі 10 років» — цитує Чжан Кецзянь агентство Сіньхуа.

Він також нагадав, що в кінці цього року Китай здійснить запуск місячного апарату «Чан’е-5» для збору і доставки місячних зразків на Землю. Як раніше заявив глава Китайського центру місячних досліджень при Державному управлінні оборонної науки, техніки і промисловості КНР Ху Хао, апарат «Чан’е-5» буде запущений за допомогою важкої ракети-носія «Чанчжен-5» з космодрому Веньчан в південній провінції Хайнань. Сам апарат вагою 8,2 тонни буде складатися з чотирьох частин, включаючи посадковий, головний, орбітальний і повертається модулі. Перші два модуля призначені для м’якої посадки на поверхню природного супутника Землі, забір ґрунту буде проводитися за допомогою спеціальної бурильної установки і механічної руки.

КНР активно розвиває свою космічну програму. Крім метеорологічних, телекомунікаційних та навігаційних супутників, в країні розробляються технології для дослідження астероїдів, Місяця і Марса, до інтенсивного вивчення поверхні якого китайські вчені мають намір приступити в 2020-2025 роках. Згідно з офіційними підрахунками, в 2018 році Китай здійснив 39 запусків, зміцнивши свої позиції в галузі космічних програм.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net