Політика

Комітет міністрів Ради Європи провів аналіз судової реформи в Україні і висловив стурбованість

У Раді Європи також зауважили, що незмінюваність суддів є ключовим елементом незалежності суддів.

Комітет міністрів Ради Європи провів аналіз судової реформи в Україні і висловив стурбованість можливими несприятливими і довготривалими наслідками для Верховного Суду, повідомляється на сайті організації.

Заступники міністрів зазначили, що «в період 2014-2018 років українська влада в тісній співпраці з Радою Європи зробила значні кроки в реформуванні системи суддівської дисципліни і професійної діяльності шляхом внесення змін до Конституції, законодавства, а також проведення практичних та інституційних заходів».

«З турботою зазначили, що зміни, нещодавно внесені законом № 193-IX (президентський закон про судову реформи. — LB.ua), були прийняті без достатньої широкої консультації з відповідними судовими установами та органами, без ретельного аналізу наслідків цього закону, зокрема щодо незалежності і ефективності судової влади», — йдеться в повідомленні.

«Висловили стурбованість можливими несприятливими і довготривалими наслідками для Верховного Суду, як з точки зору його незалежності і ефективності, так і щодо його здатності забезпечити рівномірне застосування закону нижчими судами», — йдеться в документі.

Заступники міністрів також зазначили, що незмінюваність суддів є ключовим елементом незалежності суддів.

«Висловили стурбованість з приводу того, що прийняте законодавство може підірвати цей принцип на практиці; закликали владу забезпечити умови для того, щоб будь-який процес відбору суддів для реформованого Верховного Суду відповідав Конвенції, а також щоб оцінювання суддів у цьому контексті проводилося на основі об’єктивних критеріїв і достатнього забезпечення процесуальних гарантій», — йдеться в повідомленні.

Заступники міністрів закликали українську владу «в повній мірі скористатися досвідом Венеціанської комісії та допомогою Ради Європи в забезпеченні відповідності вищезгаданого законодавства і його застосування на практиці Конвенції з урахуванням практики Суду і відповідних рекомендацій Ради Європи про незалежність суддів».

Вони також запропонували владі надати інформацію про вжиті або заплановані заходи, щоб будь-які нові законодавчі заходи, пов’язані із судовою реформою, супроводжувалися достатніми гарантіями.

Заступники міністрів Комітету міністрів Ради Європи вирішили відновити розгляд цієї справи на своєму засіданні, яке відбудеться в червні 2020 року.

Раніше повідомлялося, що спецпредставник президента Єврокомісії по Україні Ельмар Брок висловив надію, що українська влада врахує висновки «венеціанки» і поради представництва ЄС і змінить закон про судову реформу.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net