Аналітика

Кумулятивний ефект торгової війни обрушив ринок нафти

Обвал на ринку нафти: в четвер ф’ючерси на «чорне золото» втрачали близько 6%, опустившись до мінімумів за кілька тижнів, пише Vestifinance.ru.

Падіння нафтових цін тривало вже другий день поспіль, і сумарні втрати по суміші Brent склали близько 7%, а по американській WTI і зовсім наблизилися до 9%.

Причиною для обвалу став негатив, що накопичився від торгової війни. Напередодні «Вести. Економіки» попереджали, що ринок нафти знаходиться буквально на межі грандіозного обвалу.

Прогноз виявився вірним, і немає ніяких приводів вважати, що на цьому падіння закінчиться. Офіційний представник Мінкомерції КНР Гао Фен у четвер, по суті, виставив США ультиматум, заявивши, що торгові переговори можливі, тільки якщо адміністрації Трампа «виправить помилки».

Дональд Трамп тим часом, за даними The New York Times, слідом за Huawei готовий відрізати від американських технологій та комплектуючих ще п’ять китайських IT-гігантів.

Все це тисне на фінансові ринки в цілому, і ринок нафти тут не виняток. Котирування можуть теоретично опуститися і в район $40-50 за барель суміші Brent.

Звичайно, не обійдеться і без корекцій. Ціни будуть періодично підвищуватися, проте рух вниз буде сильніше. Швидше за все, так буде до тих пір, поки на ринки не прийдуть дійсно позитивні новини. Це може бути, наприклад, реальна угода між КНР і США, а не банальні заяви про переговорному прогрес.

Також це можуть бути заяви від Федеральної резервної системи, в яких будуть міститися більш-менш конкретні натяки на пом’якшення політики.

До речі, раніше ми відзначали, що вірогідний варіант, коли до вересня ринки будуть перебувати у вкрай депресивному стані, що дозволить Федрезерву без зайвих сумнівів оголосити про перегляд політики в бік пом’якшення, можливо, навіть оголосити про запуск якихось стимулів.

Такий сценарій дозволить Дональду Трампу вступити в передвиборну гонку на тлі ралі на фондових ринках, що помітно додасть очок в його скарбничку. Нагадаємо, що рейтинг президента має тісну кореляцію з динамікою фондових індексів.

Варто додати, що напередодні паніка захлеснула практично всі ринки. Прибутковості 10-річних трежеріс впали до 2,322%, що є мінімальним значенням з грудня 2017 р. Таким чином, прибутковість цих облігацій опустилися навіть нижче ставки по федеральним фондам.

Крива дохідностей на відрізку 3-10-річних паперів знову прийняла інверсійний вигляд, що сигналізує про прийдешню рецесію. Різниця ставок на відрізку 2-10-річних паперів, на який частіше дивляться аналітики, скоротилася на 16 пунктів і також наближається до інверсії.

Виходячи з історичних даних рецесія може початися в найближчі 12-15 місяців, у всякому разі так було протягом останніх семи циклів.