Політика

Макрон пообіцяв Греції підтримку в зв’язку з діями Туреччини поблизу Кіпру

Президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв розглянути додаткові варіанти співпраці з Грецією в області безпеки, в черговий раз засудивши буріння і геологорозвідувальні роботи з боку Туреччини у виключній економічній зоні Кіпру. Заяву він зробив перед першою зустріччю з новим грецьким прем’єром Кіріакос Міцотакіс, який прибув з візитом до Парижа, передає ТАСС.

«Греція стикається з різними епізодами напруженості в східному Середземномор’ї. Я пильно стежу [за розвитком подій] і висловлюю солідарність, — сказав Макрон. — Зокрема, це дії Туреччини в ексклюзивній економічній зоні Кіпру. Євросоюз і Франція не допустять слабкостей з цього питання, ми обговоримо додаткові можливості для співпраці, які можемо запропонувати в зв’язку з цим ».

Макрон відзначив зусилля Греції щодо врегулювання міграційного кризи в цьому ж регіоні, розкритикував країни, які не виявляють належної солідарності з іншими учасниками ЄС з питання розподілу прибувають до європейських берегів мігрантів.

На шельфі і у Кіпру були знайдені великі родовища природного газу. У 2011 році американська Noble Energy ( «Ноубл енерджі») виявила, зокрема, родовище «Афродіта» з запасами в 140 млрд кубометрів. Анкара, оспаривающая кордони виняткової економічної зони Кіпру, направила туди два бурових судна, які приступили до буріння на шельфі Кіпру. Кораблі ВМС Туреччини охороняють свердловини і бурові судна цілодобово.

У заяві Ради ЄС, поширеному 15 липня в Брюсселі за підсумками засідання глав МЗС 28 країн співтовариства, говорилося, що Євросоюз вводить санкції відносно Туреччини через це буріння. Рада ЄС вирішила призупинити переговори щодо укладення всеосяжної угоди про повітряний транспорт, а також поки не проводити Рада асоціації і подальші засідання діалогів високого рівня між ЄС і Туреччиною.

Джерело: NEWS.am

Аспекты.net