Соціум

На дні Індійського океану утворився новий гігантський вулкан

За інформацією сейсмологів біля східного узбережжя острова Майотта з’явився раніше не виявлений підводний вулкан, що виявляє активність, передає Planet-today.

Перші ознаки були помічені в листопаді 2018 року і відбилися по всій території Землі. Тоді вченими були зафіксовані сейсмічні хвилі певної довжини і періодичності.

А за показаннями GPS було відзначено, що Майотта в принципі незначно час дещо змінила своє місце розташування і змістилася на 60 міліметрів схід і на 30 міліметрів південніше щодо свого попереднього положення. Тоді вчені припустили, що безпосередньо під островом сталося спустошення величезного сховища магми.

І вже в березні цього року теорія вчених знайшла своє часткове підтвердження. Острів став опускатися зі швидкістю близько 1 сантиметра в місяць, що відповідає напрямку руху магми.

А проведене в околицях архіпелагу термінове дослідження дна показало наявність активного підводного вулкана з розмірами в поперечнику близько 5 кілометрів і висотою щодо рівня дня близько 800 метрів.

При цьому сейсмологи з упевненістю стверджують, що ще півроку тому в цьому районі нічого подібного не було.

В даний час влада Франції, розробляють план евакуації жителів цієї своєї заморської території, оскільки цілком імовірна можливість того, що острів може зруйнуватися або потонути.