Здоров’я

Найбільш розповсюджені міфи про їжу, про які варто вже давно забути

Настав час розвіяти популярні міфи про їжу.

Яйця шкідливі? Вітамін С захищає від застуди? Відмовтеся від стереотипів «старої школи» і розберіться з останніми фактами здорового харчування. The Healthy допоможе нам у цьому, інформує Ukr.Media.

Міф: Вітамін С може захистити вас від застуди

Дослідження показали, що вітамін С не запобігає застуді, за винятком випадків, коли марафонці, лижники та солдати виконують вправи в Арктиці.

Міф: Селера спалює більше калорій, ніж ви з’їдаєте

Міф про те, що селера має «негативні» калорії. Але, маючи менше ніж 10 калорій на порцію, необхідно їсти її в необмеженій кількості, щоб схуднути.

Міф: Бобові необхідно їсти разом зі злаковими, щоб отримати повноцінний білок

Вживайте різні амінокислоти протягом дня, і ви отримаєте всі необхідні компоненти. Але так, бобові — це поживні речовини з високим вмістом білка, клітковини, вітамінів групи В, заліза, калію та інших мінералів, при цьому з низьким вмістом жиру.

Міф: сира морква більш поживна, ніж приготовлена

Приготування фактично збільшує харчову цінність моркви! Процес руйнує жорсткі клітинні стінки, які містять бета-каротин.

Міф: щоб зменшити кількість жиру і калорій, завжди знімайте шкірку, перш ніж готувати курку

Запікання, приготування на грилі, варіння або смаження домашньої птиці зі шкіркою допомагає зберегти її натуральні соки. Готуйте зі шкірою, а потім зніміть перед подачею на стіл.

Міф: уникайте яєць з-за холестерину

Яйця необґрунтовано отримали погану репутацію! Останні дослідження показують, що вони насправді не сприяють підвищенню рівня холестерину. Насправді, яйця є недорогим джерелом багатьох поживних речовин, включаючи цинк і залізо, антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, вітамін D і хімічний холін, стимулює мозок. Контролюйте рівень холестерину, стежачи за вмістом насичених жирів у своєму раціоні.

Міф: чим менше вуглеводів, тим ви здоровіші

Вживання найбільш корисних вуглеводів, особливо цільного зерна, важливо для вашого здоров’я. Принаймні, сім великих досліджень показують, що жінки та чоловіки, які їдять цільне зерно, мають на 20-30 відсотків менше серцевих захворювань. У дослідженні 2010 року, в якому взяли участь більше ніж 13 000 дорослих, у тих, хто часто їв вироби з цільного зерна, була менша маса тіла.

Міф: використання маргарину замість масла менш калорійне

Масло і маргарин мають приблизно однакову кількість калорій. Але в той час як маргарин, виготовлений з рослинних олій, був створений в якості більш здорової альтернативи маслу (яке містить холестерин і насичений жир). Деякі маргарини насправді шкідливі для здоров’я, оскільки містять трансжири, які роблять ще більш несприятливий вплив на холестерин і здоров’я серця. Якщо ви вибираєте маргарин, шукайте бренди без жиру.

Міф: горіхи прирівнюються до нездорової їжі

Горіхи є хорошим джерелом білка та інших поживних речовин. Гарвардські дослідники виявили, що у жінок, які їли жменю горіхів приблизно п’ять разів на тиждень, ймовірність розвитку діабету 2 типу на 20% нижча, ніж у тих, хто не їв їх так часто. Крім того, кілька великих досліджень показали, що регулярне вживання горіхів захищає від серцевих захворювань.

Міф: глютамат натрію, що міститься в деяких китайських стравах, може викликати головний біль та інші реакції

Це, ймовірно, не глутамат натрію. Люди, швидше за все, реагують на гістамін, тирамін і фенілетиламін.

Міф: вам буде краще спати після стаканчика чогось алкогольного на ніч

Вживання алкоголю перед сном може порушити ваш сон і збільшити неспання.

Міф: газовані напої шкідливі

Газована вода з часточкою лимона або лайма втамовує спрагу, не завдаючи шкоди вашому здоров’ю. Содова вода, навпаки, буде сприяти збільшенню ваги, появі карієсу, високого кров’яного тиску і багатьох інших проблем.

Міф: діабетики повинні відмовитися від солодкого

В помірних кількостях, солодке іноді добре. Ключем до підтримання здорового рівня глюкози в крові є збалансоване харчування, щоб забезпечити суміш вуглеводів, жирів і білків.

Міф: журавлинний сік може вилікувати інфекцію сечовивідних шляхів

Немає жодних доказів того, що журавлинний сік або добавки можуть лікувати інфекцію, яку необхідно лікувати антибіотиками. Але пити сік або регулярно приймати добавки — це може запобігти інфекції. З’єднання в соку запобігає прилипанню, які викликають бактерії на стінці сечового міхура.

Міф: не пийте молоко під час застуди

Рональд Маккой, медичний професор і представник Королівського австралійського коледжу вважає, що ідея про те, що молоко збільшує вироблення слизу, абсолютно не відповідає дійсності. Нема потреби обходити стороною молоко під час хвороби.

Міф: гостра їжа викликає виразку

Спеції не викликають виразки. Єдине, що спеції можуть зробити, це посилити запалений кишківник, що люди часто приймають за виразку.

Міф: застудитися — голодувати

Немає жодних медичних підстав для голодування під час застуди. У вас може бути менше апетиту, але ви повинні їсти, якщо вам хочеться. Фактично, коли ви хворі, ваші потреби в харчуванні зростають, тому що у вас підвищується швидкість метаболізму.

Міф: знежирені та нежирні продукти завжди кращі, ніж жирні

Коли мова йде про м’ясо та деякі молочні продукти, то, як правило, чим менше жиру, тим краще. Але з готовими, обробленими продуктами не так. Коли виробники видаляють певний інгредієнт (жир) з певної їжі (печиво), вони повинні компенсувати смак, додаючи інші не дуже корисні інгредієнти (цукор). Компанії постійно працюють зі співвідношеннями цукру, жиру, солі та інших інгредієнтів у таких продуктах. Тепер більшість експертів з харчування вважають, що вам краще уникати штучно знежирених продуктів і натомість вибирати цілі продукти зі здоровими жирами, наприклад, горіхи.

Міф: заморожені та консервовані фрукти й овочі менш поживні, ніж свіжі

Свіжі фрукти та овочі більш поживні, ніж заморожені і консервовані сорти — у момент їхнього збору. Продукти, які ви знайдете у відділі «фрукти і овочі», проходять довгий шлях, часто проводячи дні або навіть тижні в дорозі від ферми або саду. Під час транспортування і зберігання натуральні ферменти пропадають у свіжих фруктах і овочах, що призводить до втрати ними поживних речовин. Заморожування або консервація свіжозібраних продуктів, зберігають велику частину вітамінів і мінералів.

Міф: ви поліпшите свій зір, якщо будете їсти моркву

Цей широко розповсюджений міф про моркву існує з часів Другої світової війни, коли ходили чутки, що пілоти їли багато овочів, щоб зберігати свій зір у відмінній формі. З того часу міф залишається необґрунтованим. Якщо у вас недостатньо вітаміну А, велика кількість моркви не погіршить зір.

Міф: червоне вино — єдиний корисний алкоголь

Це правда. Але недавні дослідження показали, що сам етанол — тобто речовина, яку виробляє алкоголь — це те, що підвищує рівень хорошого холестерину і допомагає зменшити фактори згортання, які сприяють серцевому нападу та інсульту. Це означає, що в помірних кількостях будь-який тип алкогольного напою зробить серце більш здоровим.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net