Здоров’я

«Небезпечний» сніданок: названі продукти, які не варто їсти вранці

завтракЛікар-дієтолог Надія Степанова розповіла про те, яких продуктів краще не вживати за сніданком, пише портал «Медик-форум».

На думку фахівця, з ранку необхідно уникати їжі і напоїв, здатних нашкодити ніжної слизової шлунка.

Цитруси натщесерце

Наприклад, часто можна почути поради про вживання з ранку води з лимоном. Але насправді на голодний шлунок категорично не рекомендується пити будь-які кислі напої, інакше можна спровокувати розвиток шлункових розладів, газоутворення, тяжкість і нудоту.

«Копчена і пряна їжа, апельсиновий сік, вода з лимоном – всього цього не варто вживати в їжу після пробудження», — підкреслює дієтолог. Нехтування цим принципом може привести до опіку стравоходу, хронічної печії.

«Солодкий» перекус

Крім того, Степанова радить не їсти на сніданок солодке. Шоколадка з ранку може різко збільшити рівень глюкози в крові, а для її утилізації знадобитися викид інсуліну в організмі.

Високі дози інсуліну сприяють розвитку інсулінової резистентності, а також порушують механізми апетиту, спонукаючи людину відчувати голод незабаром після їжі. За словами дієтолога, відмовившись від солодкого натщесерце, можна уникнути зайвого жиру на животі.

Кава під забороною

Також на думку Степанової на порожній шлунок не варто пити каву вранці. Після його вживання активізується вироблення соляної кислоти в шлунку, що загрожує розвитком ерозій, здатних переростати в гастрити і виразки.

Ідеальний сніданок

Дієтолог констатувала, що в ранковому раціоні обов’язково повинні бути присутніми кальцій і білок, головні харчові компоненти для підтримки здоров’я.

«Правильний сніданок повинен складатися з складних вуглеводів, бажано каші на молоці, цільнозернового хліба, овочів, сиру, яєць і нежирного м’яса», — повідомила експерт.