Здоров’я

Під час свят сидіти на дієті не варто — вчені

Фахівці зі США прийшли до висновків, що особи, які обмежують себе в певних продуктах, за святковим столом почуваються вкрай самотньо.

Американські вчені з Корнельського університету вважають, що особи, які сидять на дієті під час святкових застіль, відчувають себе самітниками. І неважливо, з яких причин вони себе обмежують у харчуванні — худнуть, за медичними показниками чи з релігійних причин, йдеться на сайті Асоціації американських психологів.

«Не дивлячись на те, що ті, хто дотримується дієти, фізично присутні з усіма, через обмеження в харчуванні вони почуваються обділеними, бо не можуть відчути себе так само, як інші за трапезою», — розповіла один з авторів дослідження Кейтлін Вуллі.

Вона додала, що під час експериментів було встановлено, що почуття самотності виникає не тільки у дорослих, але й у дітей.

За словами Кейтлін Вуллі, під час спільного споживання їжі, особливо святкового, відбувається єднання і зміцнення відчуття зв’язку між людьми. Було встановлено, що навіть малознайомі або й узагалі незнайомі люди починають довіряти одне одному, коли їдять одні й ті самі страви.

Однак, якщо їм забороняли пригощати і ділитися їжею, то практично всі відчували занепокоєння. Пізніше люди зізнавалися, що почувалися самотніми і чужими.

Фахівці рекомендують, наскільки це можливо, тимчасово відмовитися від обмежень в їжі на свята.

Тим часом, вчені обнадіюють тих, хто, обмежуючи себе в їжі, усе ж збирається провести Новий рік за святковим столом з іншими людьми, які дієти не дотримуються.

Принагідно під час єврейського свята Песах було проведено опитування, яке показало, що коли особи, які не дозволяють собі тих чи інших продуктів, перебувають з однодумцями (або з тими, хто також суворо стежить за раціоном), то їхні відчуття єдності і спільності навіть вищі, ніж в осіб за святковим столом, які не дотримуються хоч якої дієти.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net