Соціум

Під шедевром Леонардо да Вінчі знайдено схований ескіз

Дослідники виявили сліди прихованого зображення, на якому поза діви Марії помітно змінена.

Дослідники виявили нові деталі зображення, прихованого під шаром картини Леонардо да Вінчі «Мадонна в скелях», інформує Ukr.Media.

Ще в 2005 році на знімках відомої картини були виявлені ескізи, на яких зображені діва Марія, немовля Ісус та Іоанн Хреститель. Дослідники виявили сліди прихованого зображення, на якому поза діви Марії помітно змінена. Тепер більш якісні зображення показали приховану картину більш докладно. Результати аналізу демонструють, що оригінальна композиція да Вінчі була значно змінена у порівнянні з картиною, яку він створив в підсумку. Непомітні мазки пензля демонструють, що художник спочатку помістив Марію з лівого боку зображення, обличчям до немовляти Ісуса і ангела. Також в картині спостерігається ряд інших відмінностей.

Щоб виявити нижній шар фарби, дослідники об’єднали три методи. Інфрачервона рефлектографія допомогла виявила наявність підфарбовування у 2005 році. Цей метод використовує інфрачервоне світло, щоб побачити мазки пензля, покриті такою кількістю шарів, що їх неможливо розглянути у видимому спектрі. Далі дослідники використовували рентгенівське флуоресцентне сканування для ідентифікації окремих елементів, які світяться при опроміненні рентгенівським світлом. Перший малюнок був виконаний фарбою, що містить цинк, який видно при флуоресцентному скануванні. Третім методом була гіперспектральна візуалізація, яка знаходить електромагнітну енергію, що йде від об’єкта. Представники Лондонської національної галереї повідомили, що в майбутньому може з’явитися нова інформація про приховану картину, оскільки обробка даних продовжується. За словами експертів, зображення підфарбовування разом з самою картиною з’являться на виставці в галереї з 9 листопада по 12 січня 2020 року.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net