Аналітика

Політолог: Вірменія знову відкрилася світу (відео)

«Вірменія знову відкрилася світу як геополітичний суб’єкт», — на думку українського політолога Олега Саакяна, з недавнього часу Вірменія почала активно проявляти себе на карті світової політики. В інтерв’ю AnalitikaUA.net він підкреслив, що Вірменія знайшла точки капіталізації власного нового статусу на міжнародній арені, виходячи з інтересів інших гравців.

Аналізуючи останні зовнішньополітичні кроки республіки, зокрема регіональний альянс з Кіпром і Грецією, Олег Саакян зазначив, що країна виявляє амбіції. «Кальки на кшталт «слабкою Вірменії», «країн-сателітів» щодо Вірменії вже не актуальні — держава виходить за рамки пострадянського сприйняття і формує новий образ на світовій арені, з якою доведеться рахуватися».

Політолог вважає, що сучасний геополітичний клімат сприяє подібної активності — відзначивши два недавніх рішення американського парламенту з приводу впровадження систем для визначення порушників режиму припинення вогню на лінії зіткнення між Карабахом і Азербайджаном і забороною продажу озброєння Баку. «Світ увійшов у фазу турбулентності, багато процесів перекроюються. Якщо вписати себе в карту інтересів різних гравців, турбулентність можна пройти з найменшими втратами — або навіть з придбаннями».

Відповідаючи на питання про електоральні вподобання вірмен України, експерт зазначив, що громада є невід’ємною частиною політичної української нації. «Вірмени присутні у всіх питаннях життя, і їх вибір збігається з вибором населення України».

Серед тенденцій голосування політолог зазначив, що для вірмен часто переважні ті сили, які піднімають питання Вірменії у зовнішньополітичних своїх орієнтирах і побудови міждержавних відносин. Експерт додав, що «діаспора представлена ​​практично у всіх політичних силах в тій чи іншій активної ролі. Вибір вірмен збігається з вибором України в цілому».

Джерело: AnalitikaUA.net

Аспекты.net