Світ

Польща може покинути Євросоюз

Верховний суд Польщі впевнений, що всі пропоновані зміни загрожують незалежній судовій системі країни.

Польща може покинути Європейський Союз через плани правлячих націоналістів провести судову реформу. Про це йдеться в заяві голови Верховного суду, повідомляє Європейська правда.

Відповідно до законопроекту, який зараз знаходиться на розгляді парламенту і був представлений правлячою партією Право і справедливість (PiS), судді можуть бути покарані за участь у «політичній діяльності».

Будь-який суддя, який ставить під сумнів законність суддів, призначених Національною судовою радою, що обирається парламентом на чолі з PiS, може бути оштрафований і в деяких випадках звільнений.

«Протиріччя між польським законодавством і законодавством ЄС… цілком ймовірно, приведуть до втручання інститутів Євросоюзу через порушення договорів ЄС і в більш довгостроковій перспективі — до необхідності покинути Європейський Союз», — йдеться в заяві.

Суд заявив, що плани уряду можуть суперечити європейському законодавству і посилять існуючу напруженість у відносинах між Брюсселем і польським урядом.

У заяві Верховного суду також сказано, що пропонований законопроект призначений для того, щоб президент Дуда, якого підтримує PiS, міг вибрати нового главу суду до президентських виборів, які повинні відбутися в травні.

Нинішня глава Верховного суду Малгожата Герсдорф повинна піти у відставку в квітні. Вона була призначена до приходу до влади PiS і відкрито критикувала реформи партії.

Польща вступила в ЄС в 2004 році, і громадська підтримка членства залишається високою, незважаючи на конфлікти між Брюсселем і PiS. Польща є найбільшим бенефіціаром фондів ЄС для фермерів та інфраструктурних проектів.

В ЄС немає механізму для виключення країн-членів. Поки тільки Великобританія добровільно вирішила покинути блок після референдуму в 2016 році.

Раніше повідомлялося, що в Польщі опозиція вибрала свого кандидата в президенти. Польська опозиційна партія обрала своїм кандидатом заступницю спікера парламенту Малгожата Кідава-Блонську.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net