Світ

Прем’єр-міністр Австралії зізнався в тиску з боку Туреччини в питанні Геноцида вірмен

Скотт МоррисонПрем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон зробив сенсаційне зізнання, заявивши, що уникає терміна «геноцид» через тиск Туреччини. Про це повідомляє Вірменський національний комітет Австралії (АНК Австралії).

Як повідомляє «The Sydney Morning Herald», Моррісон згадав цей факт, відповідаючи на питання журналістів.

У заяві до 104-х роковин геноциду вірмен, прем’єр-міністр охарактеризував події як «… жахи, які спіткали вірменський народ в кінці існування Османської імперії».

Це різко контрастує з його промовою в парламенті 26 травня 2011 року, коли він перебував в опозиції. Тоді він зазначив, що «геноцид вірмен був одним з найбільших злочинів проти людяності».

Моррісон заявив журналістам, що, незважаючи на використання слова геноцид «в минулому в якості частого особи», прем’єр-міністр «представляє погляди країни». Як наголошується в заяві АНК Австралії, він мабуть забув, що виступав і тоді в якості члена парламенту.

Не менш сенсаційно то, що він пов’язав рішення не використовувати термін геноцид з днем ​​поминання жертв битви при Галліполі. «Ми тісно співпрацюємо з урядом Туреччини, щоб забезпечити триваючі міцні відносини, які дозволяють австралійцям і новозеландцам здійснювати це паломництво», — сказав Моррісон.

Виконавчий директор АНК Австралії Айк Кайсерян назвав заяву «ганебним».