Політика

Саміт ЄС доручив ЄК підготувати точкові заходи проти Туреччини

Євросоюз якомога швидше вдасться до жорстких заходів щодо Туреччини через її незаконних дій у виключній економічній зоні (ВЕЗ) Кіпру. Про це заявив глава Єврокомісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер на прес-конференції в ніч на п’ятницю за підсумками першого дня саміту ЄС в Брюсселем, передає ТАСС.

«Те, що робить Туреччина, неприйнятно. Саміт попросив Єврокомісію прийняти якомога швидше заходи. І вона це зробить. І вони будуть зовсім не м’якими », — сказав він, підкресливши, що цьому питанню було приділено велику увагу на саміті.

Європейський джерело повідомило журналістам, що всі 28 країн ЄС були єдині в позиції по відношенню до дій Туреччини. «Було повне, абсолютне єдність. Усі без винятку висловили повну солідарність з Кіпром і закликали до заходів якомога швидше », — пояснив він.

У підсумковій заяві саміту глави держав і урядів Євросоюзу доручили Єврокомісії підготувати точкові заходи щодо Туреччини.

«Європейська рада підкреслює серйозне безпосереднє негативний вплив, який такі незаконні дії надають на весь спектр відносин між ЄС і Туреччиною. Європейська рада закликає Туреччину проявляти стриманість, поважати суверенні права Кіпру і утримуватися від будь-яких подібних дій. Європейська рада схвалила доручення Єврокомісії і зовнішньополітичній службі ЄС невідкладно подати варіанти відповідних заходів, включаючи точкові заходи », — наголошується в ньому.

Лідери ЄС підкреслили, що серйозно стурбовані діями Туреччини. «Евросовет шкодує про те, що Анкара досі не відповіла на неодноразові заклики ЄС припинити цю діяльність, — йдеться в заяві. — ЄС буде продовжувати уважно стежити за розвитком подій і готовий реагувати адекватно і в повну солідарність з Кіпром ».

Позиція Туреччини

На шельфі і в ВЕЗ Кіпру знайдені великі родовища природного газу. У 2011 році американська компанія Noble Energy виявила, зокрема, родовище «Афродіта», запаси якого оцінюються приблизно в 140 млрд кубометрів. Анкара, оспаривающая кордони виняткової економічної зони Кіпру, направила в район бурове судно Fatih. Туреччина заявляє, що буріння триватиме протягом чотирьох місяців — до 3 вересня.

Раніше в четвер Туреччина направила другої бурової судно Yavuz до Кіпру для проведення геологорозвідувальних робіт на шельфі. Як повідомив гендиректор державної нафтової компанії Туреччини TPAO (Turkish Petroleum Corporation), що володіє судном, Мелих Хан Більгін, буріння почнеться в липні.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив про готовність країни захищати права турків-кіпріотів на шельфові родовища, в тому числі із застосуванням збройних сил. 10 червня влада Республіки Кіпр санкціонували арешт членів екіпажу турецького бурового судна Fatih. Всього під загрозою арешту знаходяться 25 осіб, в числі яких екіпаж бурового судна і працівники пов’язаних з TPAO фірм.