Політика

СБУ припинила контрабанду військових запчастин в Іран

У затриманих контрабандистів працівники Служби безпеки виявили майже $600 тис. і €235 тис.

СБУ припинила діяльність міжнародного угруповання, яке фінансувало незаконні операції з придбання в Україні товарів військового призначення для реалізації в Ірані, пише прес-центр відомства.

«Оперативники і слідчі спецслужби встановили, що група вихідців з Ірану намагалася налагодити поставки комплектуючих до протитанкових ракетних комплексів. Незаконне переправлення такої продукції до Ірану суперечить резолюції РБ ООН №2231 від 20.07.2015», — йдеться в повідомленні.

Фінансування махінацій проводилося за допомогою фірм з ознаками фіктивності, зареєстровані в Україні, Ірані, Туреччині, країнах Балтії та офшорах. Крім того, зловмисники створили тіньову систему незаконних переказів і переведення в готівку коштів поза контролем органів фінансового моніторингу.

«За інформацією спецслужби, протиправна діяльність є частиною неофіційної фінансово-розрахункової системи «хавала», яка є незаконною альтернативою офіційним платіжним системам», — зазначили у відомстві.

Під час обшуків за місцями функціонування так званих бек-офісів «хавали» і проживання зловмисників у Київській і Дніпропетровській області, правоохоронці вилучили фінансову документацію, печатки та бланки закордонних суб’єктів господарювання, ключі доступу до систем клієнт-банк, обчислювальну техніку, матеріальні та оптичні носії інформації та мобільні пристрої.

Також правоохоронці виявили гроші в сумі майже $600 тис. і €235 тис.

Триває слідство за статтями про скоєння злочинів організованою групою, контрабанду, легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом — ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 201, ч. 2 ст 209.

Вирішується питання про накладення арешту на отримані кошти.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net