Здоров’я

Що їсти восени, щоб отримати всі необхідні вітаміни

Одних тільки ударних доз аскорбінової кислоти замало.

Одних тільки ударних доз аскорбінової кислоти замало, інформує Ukr.Media.

Як правильно вживати мінеральні добавки, щоб марно не витратити гроші й не нашкодити здоров’ю, не купувати вітаміни й «аскорбінки», а покращувати здоров’я продуктами, які дарує осінній урожай?

Провітамін А

Вітамін А є у тваринній їжі, а рослини містять його попередник — провітамін А. Він може накопичуватися в нашому організмі й не бути токсичним, на відміну від високих доз вітаміну А. Щоб не знати нестачі вітаміну А, вживайте його попередника разом з гарбузами, морквою й обліпихою. Пам’ятайте, що для засвоєння цього провітаміну потрібні жири й термічна обробка, тому гарбузовий суп зі сметаною — краще осіннє рішення.

Вітамін Е

Панує побутова думка, що вітамін Е вирішить всі складнощі з вільнорадикальними процесами, старінням, безпліддям і наслідками куріння. Він дійсно є потужним антиоксидантом, але приймати його додатково не обов’язково. Вітаміну Е багато в соняшниковій олії, волоських горіхах і насінні.

Вітамін D

Це — ще один важливий жиророзчинний вітамін, який потрібен для правильного обміну кальцію, здоров’я кишечника й адекватної роботи імунної системи. На городі його не знайти, хіба що на ринку у відділі домашньої птиці. Ми споживаємо вітамін D у складі тваринної їжі, як яйця, печінка, жирна риба, а також створюємо його самі з холестерину.

Вітамін С

Ударні дози аскорбінової кислоти не можуть розв’язувати питання стійкості до інфекційних хвороб. Але якщо вам бракує цього вітаміну, то чекайте часті застуди та легке утворення синців і в’ялу шкіру. Кращими осінніми джерелами вітаміну С є обліпиха, червоний солодкий і гострий перець і броколі, приготована в пароварці. На обліпиху зверніть особливу увагу. У 100 грамах обліпихи в 15 разів більше вітаміну С, ніж в апельсинах, а також високий вміст цинку, магнію, заліза, і практично всі вітаміни. Зробіть зараз пюре з ягід обліпихи й порційно заморозьте, щоб всю зиму пити гарячий запашний помаранчевий вітамінний напій.

Фолієва кислота

Найкраще, що ви можете з’їсти восени, щоб отримати потрібну дозу фолієвої кислоти, це шпинат і броколі. Варто готувати капусту в пароварці, мікрохвильовій печі або робити з неї суп. Якщо ж її просто відварювати у воді, то все корисне, що в ній є, залишиться у воді.

Вітамін В1

Без тіаміну ми неспокійні й напружені. На щастя, осіннє меню, нам його щедро пропонує: печена картопля в мундирі, гарбуз, кукурудзяна крупа (тобто банош) і пшоно. Українським фермерам і власникам городів варто уважно подивитися в бік сої, адже її пагони й молоді боби (едамаме) мають найвищий вміст вітаміну В1.

Вітамін В2

Рибофлавін або вітамін В2 восени найкраще шукати не в аптеці, а на базарі чи в лісі — у білих грибах і шпинаті.

Вітамін В6

Найкраще його шукати у тваринній їжі, а не на городі: в яловичій і курячій печінці і яйцях. А серед рослин ним багатий нут, або турецький горох, з якого роблять хумус і фалафель. Сухий нут недорого коштує, і є дійсно цінним джерелом вітамінів, клітковини й амінокислот.

Вітамін В12

Без цього вітаміну може відчуватися «туман в голові» і наступити анемія, якщо у двох словах. На щастя, ми накопичуємо В12 про запас. На жаль, в овочах його не знайти — але можна скористатися тим, що ріжуть птицю на зиму. Найвищий вміст В12 в печінці, серці, а також м’ясі й сирі.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net