Здоров’я

Шкідливе та незбалансоване харчування вбиває більше людей, ніж тютюнопаління

Висновки вчених змушують задуматися!

Дослідники повідомляють, що в минулому році внаслідок нездорового харчування загинуло 11 мільйонів осіб. За їх словами, їжа була відповідальна за більшу кількість смертей, ніж куріння. Однак до цього твердження слід ставитися з обережністю, відзначають фахівці, інформує Ukr.Media.

Їжа нас вбиває

Дослідники намагалися оцінити наслідки нездорової дієти. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі «The Lancet», наша їжа несе відповідальність за кожну п’яту смерть у світі. У прес-релізі, присвяченому дослідженню, Інституту показників і оцінки здоров’я (IMHE), написано, що наша їжа викликає більше смертей, ніж куріння.

Команда під керівництвом Ашкана Афшина з IMHE провела оцінку даних дуже великого «Глобального дослідження тягаря хвороб» людей зі 195 країн. Крім того, вони черпали з різних джерел інформацію про харчові звички у різних країнах.

Занадто мало цільного зерна, занадто мало фруктів, забагато солі

Вчені зосередилися на 15 харчових компонентах. Десять вважають їх здоровими і приходять до висновку, що в більшості країн вони споживаються в середньому в дуже невеликій кількості. Це такі компоненти, як фрукти, овочі, бобові, цільне зерно, горіхи і насіння, молоко і жирні кислоти, поліненасичені жирні кислоти.

П’ять з них, що класифіковані як нездорові, споживаються в цілому у надто великій кількості. Це червоне м’ясо, ковбаса, солодкі напої, транс-жирні кислоти і сіль.

Для кожного компонента фахівці розрахували оптимальний діапазон: наприклад, від 200 до 300 грамів в день для фруктів, від 350 до 520 грамів для молока і не більше чотирьох грамів в день для ковбас. І вчені підрахували, наскільки відхилення від цього оптимуму збільшує ризик серцево-судинних захворювань, раку, діабету і передчасної смерті. Вони визначили це на основі інших, вже опублікованих досліджень, які стосувалися відповідного компонента їжі. Вчені вважають, що деякі харчові компоненти пов’язані. Наприклад, молоко також є джерелом кальцію.

У 2018 році було зареєстровано одинадцять мільйонів смертей і 255 мільйонів хвороб, пов’язаних з дієтою. Фактичними причинами смерті були, в основному, серцево-судинні захворювання (близько десяти мільйонів) і рак (близько 900 000).

Найбільші ризики пов’язані з надмірним споживанням солі (три мільйони смертей), занадто низького споживання цільного зерна (також три мільйони смертей), дуже низьке споживання фруктів (два мільйони смертей) і занадто низьке споживання горіхів і насіння (майже два мільйони смертей).

Для порівняння, за даними дослідницької групи, споживання тютюну щорічно призводило до восьми мільйонів смертей.

За словами дослідників, найбільші ризики таїлися в мінімальному споживанні горіхів і зерен або молока.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net