Соціум

Скільки українцям потрібно витратити на новорічний стіл

Відомо, що порівняно з минулим роком, ціни сильно не змінилися, а деякі імпортні продукти подешевшали.

У цьому році новорічний стіл обійдеться українцям на 7% дорожче. Бум цінових стрибків варто очікувати до кінця 2019 року. Скільки ж доведеться витратити на святкування?

Як розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, в цьому році інфляція склала 7,3%, ціни ростуть більш повільними темпами. Робити запаси продуктів немає сенсу і суттєвих стрибків цін до Нового року не передбачається, інформує Ukr.Media.

У середньому, за підрахунками експертів, святковий стіл з алкоголем без надмірності на вісім осіб обійдеться приблизно в 3,5 тис. грн. У меню за ці гроші входять традиційні новорічні страви, включаючи салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, кондитерські вироби, напої. А ось за делікатеси доведеться доплатити не менше 500 грн.

Що стосується страв, за рік помітно подорожчав салат «Олів’є». А от імпортні продукти за цей час не сильно додали в ціні, а багато з них навіть подешевшали. Все через зміцнення гривні — для імпорту зараз дуже хороші умови.

«Якщо ви святкуєте, маючи зарплату 4-6 тис. грн. на місяць, то для вас він подорожчає. Тому що це будуть найдорожчі продукти, і в цій категорії ми бачили дуже серйозні коливання цін, наприклад, на овочі, хліб. А якщо, навпаки, стіл у вас дорогий і кількість вітчизняних продуктів на ньому складає близько 20%, то він з високою ймовірністю буде дешевший, ніж в минулому році», — говорить Олексій Дорошенко.

Стосовно цін

Основні продукти

Ціни на м’ясо за рік не сильно змінилися. Наприклад, качки та гуси, які традиційно готують на святковий стіл, в середньому коштують 250-400 гривень за тушку (в минулому році ціни доходили до 350 грн). Вартість свинини і яловичини також порівняна з торішньою.

Найдешевший варіант — це курятина. За словами експертів, ціні на цю продукцію рости вже нікуди і вона навряд чи перевищить 80 грн/кг. А після свят продукт почне дешевшати.

А от імпортні делікатеси, на зразок червоної риби та ікри, можуть подешевшати ще до Нового року. Як розповіли в Асоціації «Українські імпортери риби та морепродуктів», перед святами постачальники, як правило, збільшують обсяги закупівель, що збільшує конкуренцію на ринку.

Алкоголь

Подорожчання спостерігається на алкогольні напої. Наприкінці 2018 року пляшка шампанського українського виробництва коштувала на 5-10 грн менше нинішніх цін. Напої італійських виробників подорожчали в середньому на 40 грн за пляшку.

Солодкий стіл

Мало змінилися ціни на фрукти. Зараз їх можна купити за ту ж ціну, що і рік тому. Іспанські і турецькі мандарини коштують 22-28 грн за кг, апельсини — 40-45 грн за кг. А от солодощі обійдуться в цьому році дорожче і суттєво. Наприклад, ціни на торти підстрибнули більш ніж на 100 грн.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net