Аналітика

США готові дати більше — експерт про збільшення обсягу допомоги Вірменії

Paul Stronski«На відміну від ЄС, який обіцяє гроші, але повільно їх дає, протягом 6 місяців Вірменія отримала від США $14 мільйонів в якості додаткового фінансування. Фактично в минулому році США надали Вірменії $25 мільйонів — це більше ніж, коли-небудь з 1992 року. США готові дати більше, особливо як тільки уряд Пашинян визначиться з пріоритетами політики, і їхня програма буде ясна », — про це в Twitter написав провідний науковий співробітник Фонду Карнегі Пол Стронський.

Експерт зазначив про необхідність почати працювати і перестати грати в політику з США. Він зазначає, що США були незадоволені Кочаряном і Саргсяном в 2008 році, і тому призупинили фінансування «Викликів тисячоліття». Експерт Карнегі нагадує, що США значно збільшили допомогу Вірменії після переходу влади.

Стронський також торкнувся питання гуманітарної місії Вірменії в Сирії, зазначивши, що в США розуміють інтерес Вірменії через діаспори. «Однак, знаходження вірменських саперів в Сирії разом з російськими — велике питання для США», — пише він.

За словами експерта, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Білорусь довгий час чинили опір тиску Росії відправити сили в Сирію, але Вірменія поки єдина країна, яка погодилася на це. «США навчали цих саперів як частина давньої підтримки США розмінування в Вірменії. Це частина допомоги в розмірі 1 мільярда доларів, наданої Вірменії. Тому розміщення їх в Сирії разом з Росією виглядає особливо погано для американської аудиторії », — вважає він.

Стронський підкреслює, що не робилося ніякого меседжу Заходу, і не було розуміння того, як це буде виглядати для європейських і північноамериканських партнерів Вірменії. «Відносини між США і Вірменією міцні, і це мимовільна помилка. Але у Пашиняна є робота, і він повинен робити її, а не звинувачувати США », — резюмував він.