Світ

США і Польща підписали Спільну декларацію про співпрацю в галузі оборони

Президенти Польщі та США, Анджей Дуда і Дональд Трамп, підписали спільну декларацію про співпрацю в області оборони щодо присутності американських збройних сил на території Польщі, повідомляє Polska Agencja Prasowa.

«Як ясно показує декларація, Сполучені Штати і Польща пов’язані не тільки стратегічним партнерством, але й глибокими загальними цінностями, загальними цілями і дуже міцною і міцною дружбою», — заявив Трамп на прес-конференції в Білому домі.

Після підписання декларації, президенти спостерігали за польотом винищувачів F-35 над Білим домом. Польща має намір придбати у США 30 таких винищувачів.

У декларації наголошується, що Польща і США підтверджують свої зобов’язання перед НАТО. Згідно з документом «Польща і США переконані, що присутність військового персоналу США в Польщі сприяє зусиллям НАТО щодо стримування і захисту Польщі, США та Альянсу, і саме тому США планують збільшити свою військову присутність в Польщі. Таким чином, в найближчому майбутньому близько 1000 американських військових будуть відправлені до Польщі для забезпечення додаткових можливостей оборони і стримування в Польщі.

Згідно декларації, Польща планує надати і підтримувати спільно узгоджену інфраструктуру, призначену для початкового пакету додаткових польсько-американських проектів, без витрат для Сполучених Штатів.

У числі цих проектів, створення командування передової дивізії США в Польщі, а також створення і спільне використання Сполученими Штатами і Збройними силами Польщі, центру бойової підготовки (ЦСБ) в Дравсько-Поморське.

У декларації зазначається про плани створення в Польщі ескадрильї безпілотних літальних апаратів ВПС США, призначених для розвідувальних, розвідувальних і розвідувальних операцій. «Сполучені Штати мають намір надати Польщі, в залежності від обставин, інформацію, отриману в результаті операцій цієї ескадрильї для підтримки цілей оборони», — йдеться в декларації.

Також планується створення авіабази для підтримки пересування військ для виконання навчань або в разі кризи, створення інфраструктури, що підтримує присутність в Польщі бойової групи бронетанкової бригади, повітряної бойової бригади і батальйони матеріально-технічного забезпечення.