Світ

США можуть обмежити доступ до своєї фінсистеми організаціям і особам, пов’язаним з INSTEX

Влада США може обмежити доступ до американської фінансової системи тим особам або організаціям, які пов’язані з платіжною системою INSTEX. Про це пише Фінмаркет » з посиланням на Bloomberg.

Відповідне послання направив 7 травня заступник голови Міністерства фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки Сігал Манделькер директору INSTEX Перу Фішеру.

«Я закликаю вас ретельно обміркувати потенційні наслідки санкцій для INSTEX», — йдеться в листі Манделькера, що опинився в розпорядженні Bloomberg.

«Участь у діях, що суперечать санкцій США (проти Ірану), може призвести до серйозних наслідків, включаючи втрату доступу до фінансової системи США», — наголошується в документі.

Крім того, агентство наводить слова неназваного високопоставленого чиновника, залученого в дебати, за результатами яких було складено лист для директора INSTEX.

Він підкреслив, що послання вказує на попередження про те, що США можуть ввести обмеження щодо будь-кого, хто пов’язаний з INSTEX, в тому числі проти бізнесменів, європейських чиновників і рядового персоналу.

На початку року глави МЗС Франції, Німеччини та Великобританії заявили про створення спільного механізму розрахунків з Іраном INSTEX (англ. Instrument in Support of Trade Exchanges) або інструменту для підтримки торгових обмінів. У середині травня глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні заявила, що платіжна система INSTEX повинна запрацювати в найближчі тижні.

Після виходу США з «шістки» країн, які підписали з Іраном Спільний комплексний план дій, учасники угоди — Китай, Росія, Великобританія, Франція і Німеччина — неодноразово заявляли, що не мають наміру відмовлятися від угоди і слідом за США відновлювати антиіранські санкції.