Світ

США вважають неприйнятним намір Туреччини провести операцію в Сирії

Вашингтон стурбований наміром турецької армії провести операцію на території Сирії, на схід від річки Євфрат, і вважає подібні дії неприйнятними. Про це заявила кореспонденту ТАCС керівник прес-служби Держдепартаменту Морган Ортагус.

«Такі односторонні військові дії на північному сході Сирії викликають серйозну стурбованість, особливо коли американські військовослужбовці можуть перебувати поблизу, поки тривають наші і місцеві сирійські партнерські операції проти залишків ІГ (заборонена терористична угрупування «Ісламська держава»). Ми вважали б будь-яка подібна дія неприйнятним і таким чином знову закликаємо Туреччину працювати з нами над спільним підходом», — сказала вона.

Ортагус зазначила, що США «продовжують інтенсивні дискусії з Туреччиною про зону безпеки». «Ми вважаємо цей діалог єдиним способом забезпечити безпеку прикордонної зони. Будь-які неузгоджені військові операції Туреччини підірвуть цей загальний інтерес», — пояснила глава прес-служби Держдепартаменту.

Як повідомив у неділю телеканал Sky News Arabia, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що турецька армія проведе операцію в Сирії, на схід від Євфрату. За його словами, турецька сторона сповістила про це Росію і США. Про терміни початку передбачуваної операції турецька президент не повідомив.

Територія на схід від Євфрату в даний час контролюється курдськими загонами самооборони, яких підтримують США.