Соціум

Стала відома причина через яку Вінчі не закінчив «Мону Лізу»

Леонардо да Вінчі (1452-1519) не зміг закінчити роботу над картинами «Мона Ліза» і «Поклоніння волхвів» з-за синдрому дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ). Таке припущення висунув вчений з Королівського коледжу Лондона. Результати його роботи опубліковані на сайті наукового журналу Brain: A Journal of Neurology, передає ТАСС.

«Хоч і неможливо поставити посмертний діагноз комусь, хто жив 500 років тому, я впевнений, що діагноз СДУГ — найбільш переконливий і правдоподібне пояснення того, чому у Леонардо були труднощі із доведенням своїх робіт до кінця, — наводить газета The Daily Telegraph слова професора Марко Катані. — Згідно з історичними записами, він витрачав занадто багато часу на планування своїх проектів, йому не вистачало посидючості. СДУГ може пояснити деякі сторони характеру Леонардо і його дивну ексцентричну геніальність».

Як зізнається сам Катані, на думку про те, що да Вінчі міг страждати СДУГ, його наштовхнули спостереження за пацієнтами з таким же діагнозом. Люди з таким розладом мало сплять і працюють день і ніч з перервою на короткочасний сон. До ознак такого психічного порушення також відноситься дислексія, тобто порушення здатності читати, первинне використання лівої руки. Все це спостерігалося у да Вінчі.

Звіти біографів і сучасників да Вінчі свідчать про те, що вчений епохи Ренесансу страждав хронічною прокрастинацією (прагненням відкладати важливі справи на потім). Так, зокрема, роботу над «Моною Лізою» він почав у 1503 році і не завершив її аж до своєї смерті в 1519 році.

Раніше двоє італійських медиків виступили з твердженням, що да Вінчі не зміг закінчити роботу над шедевром через серйозне пошкодження руки внаслідок падіння. До такого висновку вони прийшли після вивчення малюнків, на яких майстер зображений з «когтеобразной пензлем» (claw hand) правої руки.