Прогрес

Стала відома причина появи перших чорних дір

На початку становлення відомого нам Всесвіту в ньому не було зірок і планет, з яких могла утворитися чорна діра.

В Університеті Західного Онтаріо вчені знайшли ймовірну причину появи перших чорних дір. Про це повідомляє Hi-news.

Фахівці припускають, що перші чорні діри з’явилися внаслідок «прямого колапсу» зі щільних скупчень газу в центрах перших галактик.

Вченим відомі чорні діри двох видів — відносно невеликі і надмасивні. Єдиним відомим механізмом появи чорних дір вважався колапс зірки. Внаслідок загибелі старих зірок утворюється область, що притягає газ, інші зірки та іншу матерію космосу і поглинаючи їх. Згодом такі чорні діри перетворюються в надмасивні чорні діри.

Але нескоро чорні діри з’явилися до утворення планет і зірок. Вчені вважають, що вони утворилися в результаті «прямого колапсу» зі щільних скупчень газу і матерій у центрах галактик, які тільки почали утворюватися.

Коли навколо чорної діри утворюється гарячий диск, він починає випромінювати інтенсивну радіацію і відштовхувати надходження газів. Так чорна діра припиняє рости.

Випромінювання зірок та інших дірок в сучасному Всесвіті досягло критичної межі, через це «прямий колапс» нових надмасивних дірок став неможливий.

Напередодні вчені пояснили раптове зникнення ознак життя на Марсі. Також повідомлялося, що розлом після землетрусу в Каліфорнії зняли з космосу.