Здоров’я

Супрун розвіяла міфи про причини раку

Супрун наголосила, що існує понад 200 типів раку, і хвороба не розвивається через приховану образу або невиражені емоції.

Глава Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун нагадала, що ніякі емоції не викликають рак, а на ймовірність його виникнення можуть впливати спадковість і спосіб життя. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

Чиновниця розповіла, що днями в брошурі, яку видає популярна мережа лабораторій, вийшов матеріал психолога Тетяни Дугельної, де вона називає «образи» причиною онкології. Супрун обурилася цим висловлюванням і заявила, що твердження про психосоматику онкозахворювань не має ніяких наукових обґрунтувань.

Науково доведено, що рак виникає через мутації або в наслідок впливу вірусу. Одна або кілька клітин починають безконтрольно ділитися. Пухлина росте і метастазує — поширюється в інші частини тіла. Існує понад 200 типів раку, кожен з яких має свої механізми розвитку, клінічну картину, вимагає окремої терапії і «вбиває» по-різному.

Серед науково обґрунтованих факторів ризику виникнення раку можна назвати спадковість, вік, стать (одній статі характерні одні типи раку, іншій — інші), вага, навколишнє середовище і виробничі фактори, спосіб життя та деякі віруси.

Підстав стверджувати про вплив думок, образ чи емоцій на появу раку немає — відповідні дослідження не виявили причинно-наслідкового зв’язку.

Нагадаємо, що раніше Супрун нагадала про щеплення перед школою.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net