Економіка

Світовий банк знизив прогноз цін на нафту в 2019 і 2020 роках

Всесвітній банк (ВБ) знизив прогноз цін на барель нафти в 2019 і 2020 роках до $66 і $65 відповідно. Про це, як передає ТАСС, йдеться в опублікованій у вівторок доповіді «Перспективи світової економіки: зростання напруженості, спад інвестицій».

«Очікується, що ціни на нафту складуть в середньому $ 66 за барель в 2019 році і $65 за барель в 2020 році, що є незначним переглядом у бік пониження в порівнянні з січневими оцінками і відображає ослаблення глобальної активності. Прогноз залишається дуже невизначеним і залежить від політичних рішень, зокрема, чи буде продовжена на другу половину 2019 року домовленість про скорочення обсягу видобутку нафти серед країн ОПЕК [Організація країн — експортерів нафти] і її партнерів «, — підкреслюють автори доповіді.

Проте, відзначають вони, скорочення видобутку нафти ОПЕК призвело до появи значного обсягу «незадіяних виробничих потужностей, що зменшує ймовірність різкого стрибка цін на нафту в найближчому майбутньому».

У доповіді вказується, що за першу половину нинішнього року ціни на нафту відновилися, склавши в середньому $64 за барель, чому сприяли домовленості країн ОПЕК і її партнерів, а також рішення США зробити виключення з нафтових санкцій проти Ірану. Так, Саудівська Аравія в найбільшою мірою сприяла зниженню поставок нафти, скоротивши обсяг власного видобутку на 1 млн барелів на день в порівнянні з кінцем 2018 року, в той час як Росія скоротила видобуток на 0,2 млн барелів на день. З іншого боку, обсяги видобутку нафти в Сполучених Штатах продовжив рости, і «країна зберегла свої позиції в якості найбільшого в світі виробника нафти». Обсяги видобутку нафти у Венесуелі продовжують знижуватися і склали до середини 2019 року близько 0,8 млн барелів на добу в порівнянні з 1,4 млн барелів на добу в 2018 році.

ОПЕК та інші виробники нафти, що не входять в картель, в грудні минулого року домовилися скоротити видобуток на 1,2 млн барелів на добу від рівня жовтня 2018 року. Згідно з цим рішенням, 11 країн ОПЕК, які беруть участь в угоді, повинні знизити видобуток на 812 тис. Барелів на добу — до 25,94 млн барелів. Десять країн, що не входять в ОПЕК, в рамках цієї угоди повинні знизити видобуток на 383 тис. Барелів на добу — до 17,937 млн ​​барелів на добу. Росія, зокрема, повинна знизити добовий видобуток на 228 тис. Барелів.