Аналітика

The Financial Times: Туреччина на межі — резерви центробанку країни прагнуть до нуля

liraТуреччина, яка пережила 40-відсоткову девальвацію національної валюти в минулому році, знаходиться на межі нового витка валютної кризи.

Турецький ЦБ стрімко втрачає резерви, продаючи долари, щоб утримати ліру, яка ослабла на 15% з початку року, показавши найгірший результат серед валют великих економік світу.
У порівнянні з січнем чисті резервні активи центробанку (валютна частина ЗВР мінус зовнішні зобов’язання) скоротилися на 26%, або 9 млрд доларів.

На останній звітному тижні (по 19 квітня) турецька ЦБ «спалив» ще 1,9 млрд доларів, відзвітувавшись про «чистих» резервах в 26,9 млрд доларів, повідомляє Financial Times з посиланням на статистику регулятора.
В реальності ж ресурсів ще менше: 13,8 млрд доларів з підсумкової суми — це борг, який регулятор залучив у турецьких банків через операції своп. Де-факто ЦБ записав в резерви валюту з рахунків населення, скуповував долари, коли ліра руйнувалася влітку минулого року.

Без урахування цих позик «чисті» резерви турецького ЦБ — умовна сума, яку він ще може витратити на підтримку валютного ринку, — становлять лише 14,9 млрд доларів. Це мінімум більш ніж за 12 років.

Згідно з даними, які наводить FT, центробанк продав понад 10 млрд доларів в березні, рятуючи ліру від девальвації перед виборами, що відбулися в кінці минулого місяця, і щоб не звітувати про втрати, почав займати валюту у місцевих банків.

Ту ж інформацію підтвердили Bloomberg сім турецьких економістів. По суті половина чистих резервів — «бутафорські», констатує стратег Rabobank Петро Матис: вони створюють ілюзію, що у держави є ресурси для підтримки ринку.

На ділі ж економіка і валюта «уразливі як ніколи», сказав FT аналітик турецького банку, який побажав зберегти анонімність. Загальний обсяг ЗВР складає 77 млрд доларів, при тому що тільки в найближчий рік треба погасити зовнішній борг на 177 млрд.

Яку цифру не візьми — чисті резерви (net) або загальні (gross), їх недостатньо, говорить стратег BlueBay Asset Management Тім Еш: «Весь ринок знає, що у Туреччині немає валюти, щоб ефективно і довго захищати ліру».

Відбулося в четвер засідання ЦБ підлило масла у вогонь, зазначає Еш. Залишивши незмінними процентні ставки, регулятор несподівано прибрав із заяви фразу про готовність до подальшого посилення політики в разі необхідності, незважаючи на те, що інфляція як і раніше тримається близько 20%.

Це спровокувало падіння ліри ще на 2% — до 5,9775 за долар, нового мінімуму з жовтня минулого року. Хаотичні метання ЦБ сигналізують про те, що «монетарна політика (в країні) зійшла з рейок», говорить Уін Тін, головний валютний стратег Brown Brothers Harriman.

Єдине логічне пояснення, міркує Еш, полягає в тому, що центробанк знову знаходиться під політичним тиском. Його може надавати президент Реджеп Ердоган, який відомий тим, що не вірить в класичну монетарну теорію і вважає, що підвищення ставок тільки розганяє інфляцію, а не гальмує її.

Джерело: finanz.ru