Соціум

У Франції заявили, що відновлення Нотр-Дама може тривати більше п’яти років

Нотр-Дам-де-ПариТермін реконструкції собору Паризької Богоматері, який постраждав від пожежі, може перевищити ті п’ять років, які відвів на ці роботи президент Франції Емманюель Макрон. Про це повідомив міністр культури країни Франк Ріестер в інтерв’ю, опублікованому газетою Le Parisien.

«Роботи можуть бути завершені як в термін понад п’ять років, так і менш його. Головне, щоб все було зроблено ретельно. Але абсолютно очевидно, що доведеться вести ці роботи у високому темпі, щоб якомога швидше повернути собор віруючим, парижанам, всім французам і туристам », — заявив Ріестер, передає ТАСС.

«Добре, що президент Франції поставив амбітну мету — п’ять років, це буде мотивувати тих, хто буде працювати на відновленні собору. Проте абсолютно очевидно, що головне тут не швидкість робіт, а їх якість. Ця реставрація повинна стати зразковою, враховуючи, що являє собою цей храм для християн, для всіх французів, всього людства », — підкреслив міністр.

Він запевнив, що, незважаючи на представлений урядом законопроект, який буде розглянуто 10 травня Національними зборами і передбачає скасування цілого ряду нормативних актів з тим, щоб швидше провести реставрацію, «ніякі положення про захист національного надбання порушені не будуть». «Я виступаю гарантом цього», — підкреслив міністр культури. «Буде сформовано ціле співтовариство істориків, техніків, вчених з тим, щоб реставрація стала найкращою з усіх можливих», — сказав Ріестер.

спірний шпиль

Міністр повідомив про початок проведення «вже в найближчі тижні» міжнародного архітектурного конкурсу за проектом відновлення шпиля собору і висловив переконаність в тому, що такий підхід не суперечить нормам реставрації. «Національне надбання — це живе середовище. Коли церкви відновлюються після пожежі, вельми часто вносяться зміни в їхній вигляд. Після того, як учасники конкурсу представлять свої проекти, ми розглянемо питання про те, що краще — відновити шпиль в первісному вигляді, або ж створити щось нове, інше », — сказав міністр культури.

Міністр не виключив, що на час відновлювальних робіт поряд з собором буде розгорнута виставка, що розповідає туристам про історію храму, його художні цінності, пожежі і про методи реставрації. Можливо, що вона розміститься в приміщеннях госпіталю Готель-Дьє, що знаходиться поруч з собором.

собор захищений

«В даний час укріплені і захищені від обвалення всі елементи будівлі собору, стали нестабільними в результаті пожежі, включаючи і вітражі. Виняток становлять лише деякі частини кам’яного склепіння », — запевнив міністр. За його словами, з собору також вивезені майже всі художні та церковні цінності, «залишилися тільки дві великі картини і дві статуї в зоні трансепта», так як вони знаходяться з небезпечної частини собору.

Ріестер відмовився називати будь-яку причину виникнення пожежі в соборі. «Ніякого пояснення на даний момент немає. Вважається, що вогонь з невідомої причини виник в районі шпиля. Але не встановлено навіть, чи пов’язаний якось пожежа з проведеним ремонтними роботами », — сказав він.

«Якщо будуть виявлені винні, ми приймемо необхідних заходів, можливо, з переслідуванням по суду і різними санкціями. Але також нами будуть встановлені і нові заходи безпеки проведення ремонтних робіт, так як вони пов’язані з певними ризиками, які виникають через застосування обладнання та інструментів. Або ж з появою на будівництві осіб, яким там перебувати не положено », — сказав Ріестер.

Він розвал «брехливими» твердження про те, що за станом собору стежили в недостатній мірі. «Зрозуміло, ми зробимо всі необхідні висновки з пожежі. Я вже віддав розпорядження про повну перевірку пожежної безпеки в 87 соборах і церквах Франції, а також найбільш важливих пам’ятників культури і в великих музеях ». — повідомив міністр.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net