Прогрес

У Камбоджі виявили залишки понад 100 храмів VI-IX століть

Археологи з Інституту мистецтва і культури Академії наук Камбоджі виявили в провінції Кратьэх на сході країни залишки понад 100 стародавніх храмів індуїстів епохи держави Ченла VI-IX століть нашої ери, яке було попередником древнекхмерской імперії Ангкор, повідомляє РИА Новости з посиланням на Phnom Penh Post.

Жоден зі ста знайдених останнім часом храмів не був раніше відомий, йдеться в повідомленні. Ні французькі археологічні експедиції на початку XX століття, ні пізніші камбоджійські експедиції не реєстрували жодних знахідок у тих місцях в районі Сампху-Борак, де в останні місяці знайдені залишки, в основному фундаменти, храмових споруд епохи Ченла, йдеться в повідомленні.

«Французи в 1902-1911 роках знайшли в цьому районі руїни більше десяти давніх храмів. Експедиції відділу культури провінційної адміністрації потім знайшли залишки ще близько 50 храмів. А нам вдалося знайти тут ще сто давніх храмових споруд», — повідомив виданню Тхои Чантхун, заступник директора Інституту і голова археологічної експедиції, що працювала в провінції Кратьэх. Він додав, що знайдені храми присвячені брахманістським і індуїстським богам, так як панівною релігією в епоху Ченла був ранній індуїзм. Глава експедиції повідомив газеті, що Інститутом розробляється програма ретельних розкопок кожного знову виявленого археологічного пам’ятника, реалізація якої займе багато років.

Держава Ченла, населене мон-кхмерскими народами, займало в період свого розквіту великі ділянки території сучасних Камбоджі, Лаосу, Таїланду та В’єтнаму. За даними останніх досліджень, воно являло собою конфедерацію декількох обмежено автономних князівств, об’єднаних під владою одного монарха. В IX столітті нашої ери держава Ченла було поглинуто створювалася в цей час значно більшою територією древнекхмерской імперією Ангкор, яка проіснувала до XIV століття і дала початок новим самостійним державам, створеним на території її частин, що утворилися після розпаду імперії.

Саме королі Ченла одними з перших в історії Південно-Східної Азії прийняли і розповсюдили у своїх володіннях древнеиндийскую концепцію монарха-божества, втілення індуїстського бога Вішну і його земного аватара Рами, яка потім стала основною ідеологією імперії Ангкор і через століття дожила до наших днів у королівських церемоніалі послеангкорских монархій Південно-Східної Азії – в Камбоджі, Сіамі (нині Таїланд) і Лаосі, який залишався королівством до 1975 року.