Економіка

У Казахстані вводиться механізм примусового викупу державою проблемних банків і їх продажу інвесторам

Нацбанк Казахстану затвердив правила примусового викупу державою акцій банків з негативним власним капіталом і їх подальшого продажу стороннім інвесторам. Як пише Фінмаркет відповідну постанову Нацбанку вступає в силу з 10 червня.

«Підставою для примусового викупу акцій банку є встановлення у банку негативного розміру власного капіталу. Власний капітал банку є негативним в разі, якщо сума зобов’язань банку перевищує вартість його активів», — наголошується в документі.

Уповноваженим органом, який буде купувати акції, визначено Нацбанк. При цьому він не є кінцевим власником акцій, що викуповуються, здійснюючи викуп лише для забезпечення переходу права власності на акції банку сторонньому інвесторові.

Регулятор продає раніше викуплені акції банку за ціною їх придбання на умовах, що гарантують збільшення власного капіталу банку (рекапіталізація) і його нормальне функціонування з урахуванням взятих інвестором зобов’язань.

Регулятор буде публікувати інформацію про пошук інвесторів для таких банків в періодичних друкованих виданнях та на офіційному інтернет-ресурсі Нацбанку.

У січні цього року перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв звинуватив уряд екс-прем’єра Бакитжана Сагінтаева в боязні приймати рішення про впровадження інституту банкрутства в країні.

Назарбаєв також розкритикував заходи уряду і Нацбанку по «очищенню» банківського сектора від непрацюючих кредитів та доручив якнайшвидше організувати незалежну оцінку якості банківських активів.

Крім того, невдоволення Н.Назарбаєва раніше викликали масштабні госинвестиции з метою порятунку приватних банків.

Банківський сектор Казахстану станом на 1 травня представлений 28-ма банками.