Світ

У Вірменії відбувся концерт української пісні

Концерт українських пісень в обробці вірменського композитора Олександра Спендіаряна пройшов у Вірменії.

Про це йдеться на сторінці Посольства України у Вірменії у Facebook.

«У будинку-музею О.Спендіаряна відбувся концерт під назвою «Українські пісні в обробці О.Спендіаряна». Прозвучали десятки українських пісень, оброблених майстерною рукою видатного вірменського композитора, уродженця України О.Спендіаряна, які стали справжніми витворами мистецтва», — йдеться у повідомленні.

Ексклюзивну концертну програму презентували солісти Л.Варданян, Н.Ананікян, М.Мкртчян під акомпанемент К.Ованнисян.

Участь у заході взяли Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Вірменія Денис Автономов, співробітники Посольства та члени їх родин, представники української громади Вірменії.

Як відомо, композитор та диригент, народний артист Вірменії (1926) Олександр Спендіарян (Спендіаров) народився 20 жовтня (1 листопада за новим стилем) 1871 року в містечку Каховка (нині місто Херсонської області України).

У дитячі роки Спендіарян познайомився з народною музикою Україні, зокрема, Криму. Записав і обробив безліч українських та кримськотатарських народних пісень. У 1921 році написав «Українську сюїту» і музику до вірша «Заповіт» Т. Г. Шевченко.

Починаючи з другого десятиріччя XX століття, посилився інтерес композитора до вірменського мистецтва. У 1922 році уряд Вірменії запросив Спендіарова переїхати в Єреван і очолити музичне життя республіки. Тут відбувся розквіт композиторської, педагогічної і суспільно-музичної діяльності Спендіарова.

Помер композитор в Єревані 7 травня 1928 року.

У творчому здобутку Спендіарова багато романсів, хорових творів, вокальних творів з оркестром, інструментальних та оркестрових п’єс.

Як уже повідомлялося раніше, в честь 140-річчя від дня народження композитора, в Ялті засновано Міжнародний конкурс композиторів ім. А. А. Спендиарова. Для лауреатів I-х премій передбачений Приз голови Спілки вірмен України Вілена Шатворяна.