Економіка

Україна збільшила експорт соків утричі

Найбільше українські соки користуються попитом у споживачів у США, Канаді та Австрії. Експортери заробили майже $54,8 млн за півроку.

Експорт соків з України, за підсумками першого півріччя 2019 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зріс утричі — з 22,3 тисячі тонн до 67,9 тисячі тонн. Такі дані напередодні оприлюднила асоціація Український клуб аграрного бізнесу.

Загалом експорт плодово-овочевих соків з України за січень — червень 2019 року в вартісному вираженні склав $54,8 млн, в той час як минулоріч за аналогічний період було експортовано продукції на $27,9 млн.

«Україна виступає нетто-експортером соків — сальдо торгового балансу за соками (експорт мінус імпорт) є позитивним і становить $38,7 млн», — говориться в повідомленні.

Основною країною-споживачем українських соків, за результатами першої половини поточного року, стали США, куди поставили соків на $23,6 млн, або 43% від всіх поставок соків за вказаний період.

У трійку лідерів також увійшли Канада — 14,6% (майже $8 млн) і Австрія — 13,2% ($7,2 млн).

Найбільшою популярністю користуються яблучний і томатний соки.

Нагадаємо, Україна увійшла в трійку головних постачальників сільськогосподарської продукції в Євросоюз. За даними Євростату, Україна з травня 2018 року по квітень 2019-го поставила в ЄС товарів на 6,3 млрд євро.

Раніше повідомлялося, що Україна відновила рекорд з експорту зерна. За рік експорт зернових зріс більш ніж на чверть — до майже 50 млн тонн.