Здоров’я

Українці витрачають на ліки $73 на людину в рік — дослідження

У країнах Європи витрати на ліки суттєво вищі. Зокрема, в Естонії цей показник становить $258, а в Ісландії — $764.

Жителі України в 2018 році витратили на ліки, в середньому, $73 на людину, тоді як у 2016 році цей показник становив $54. Про це йдеться в інфографічному довіднику Фармацевтика України 2019, підготовленому компанією Top Lead за підтримки фармацевтичної компанії Дарниця, юридичної фірми Aequo і Торгово-промислової палати України.

У довіднику зазначається, що в країнах Європи витрати на ліки суттєво вищі, ніж в Україні. В Естонії цей показник становить $258, в Португалії — $279, у Швеції — $509, в Норвегії — $613, в Ісландії — $764.

Автори дослідження звертають увагу, що 99% витрат на лікарські засоби в аптечному сегменті фінансує безпосередньо населення України. У той же час, у країнах Європи істотна частина витрат покривається за рахунок медичної страховки і державних програм. Таким чином, факторами росту споживання ліків в Україні можуть стати державне фінансування і розвиток страхування.

«Зростання споживання в найближчі роки забезпечать не тільки зростання доходів українців. 99% препаратів громадяни України купують за власні гроші. У той же час, у США і Євросоюзі більшу частину витрат на ліки покриває страхування і державні програми підтримки охорони здоров’я», — відзначає глава ради директорів Дарниця Груп Дмитро Шимків.

«В Україні фармацевтика могла б бути ще більш помітною, якби держава зробила ставку на індустрії з високою доданою вартістю. Поки ж є чинники, що стримують зростання галузі, зокрема, високе оподаткування. Податкове навантаження на галузь у п’ять разів більше, ніж на видобувну промисловість, і в 18 разів більше, ніж на сільське господарство», — прокоментував генеральний директор компанії Top Lead Станіслав Шум.

Раніше повідомлялося, що Міністерство охорони здоров’я України підписав договори на 6,6 млрд гривень з міжнародними організаціями про закупівлю лікарських засобів і медвиробів за рахунок держбюджету.