Економіка

В Україні спростять процес оцінки майна перед продажем

Більша частина тих, хто оцінює майно, будуть шукати нову роботу.

Депутати зібралися спростити процес оцінки майна перед його продажем. Профільний комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект (№2047д), який дозволяє позбавитися від майданчиків-посередників при оцінці майна. Прийняти законопроект планують до кінця року. Якщо це станеться, більша частина тих, хто оцінює майно, змушені будуть шукати нову роботу, інформує Ukr.Media.

У разі прийняття документа всі охочі продавці житла отримають доступ до Єдиної бази даних результатів оцінки Фонду держмайна. Продавець квартири зможе самостійно заходити в модуль, вводити всі дані своєї квартири і автоматично отримувати результат оцінки.

Коштуватиме це всього лише 51 грн. Для порівняння, зараз вартість послуг майданчиків-посередників становить близько 1,8 тис. грн. за одну операцію. Якщо продавець не згоден з отриманими результатами, то зможе залучити людину, яка оцінює майно, і оскаржити висновки системи. Але експерти відзначають і деякі недоліки.

«Модуль можна обдурити. Він бере до уваги оголошення про продаж схожих квартир у цьому ж районі. Тому досить розмістити десяток фейкових оголошень з невисокою вартістю оцінки і так вплинути на результат, який покаже модуль», — повідомив директор одного з агентств нерухомості.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net