Freestyle

В Україні вшанували пам’ять жертв Геноциду вірмен (вiдео)

у стадионаШирокий спектр заходів присвячених пам’яті жертв Геноциду вірмен був організований Союзом вірмен України та регіональними громадами, передає AnalitikaUA.net.

Згідно з виданням, основні заходи 24 квітня пройшли в Києві.

На традиційний молебень, який очолював глава Української Єпархії Вірменської Апостольської Церкви єпископ Маркос Оганесян, зібралися представники Союзу вірмен України, Київської вірменської громади, кияни та гості столиці.

МолебенСеред виступаючих з промовою: новопризначений посол РА в Україні Тигран Сейранян, посол Ватикану в Україні архієпископ Клаудіо Гуджеротті, представники різних конфесій, громадські діячі. Після молебню відбулося ходу центром Києва, а в заключній частині пройшов щорічний флешмоб організований вірменської молоддю Києва.

Раніше повідомлялося про церемонію освячення хачкара в Луцьку і круглому столі в Києві, на якому були присутні посли ряду країн.

У список заходів 23-24 квітня увійшли круглі столи, тематичні виставки, вечори пам’яті, флеш-моби, ходи, висадка дерев, перегляди документальних та тематичних фільмів, присвячених подіям 1915 року. У всіх вірменських церквах України 24 квітня відслужені ходатайственной і поминальні молитви за невинно убієнними жертвами під час Геноциду.

ГеноцидНа вулицях українських міст встановлені банери, білборди, сітілайти та інші соціально орієнтовані інформаційні матеріали про Геноцид вірмен.

Як відомо, з ініціативи голови Спілки вірмен України Вілена Шатворяна, з 2015-го року в різних регіонах країни було відкрито більше 20 хачкарів.

Як відомо, Геноцид вірмен 1915 року (Armenian Genocide) є першим геноцидом ХХ століття, і визнаний багатьма державами світу.

Парламентами декількох європейських країн прийняті закони передбачають кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен.

Геноцид вірмен визнаний авторитетними міжнародними організаціями: Рада Європи, Європарламент, Парламент Латинської Америки (Parlatino), Комісією ООН з військових злочинів і Підкомісією ООН по запобіганню дискримінації і захисту меншин.

В Україні Геноцид вірмен визнаний десятками районних, міських і обласних рад, а також АР Крим. У Верховну Раду двічі вносилися законопроекти про визнання Геноциду вірмен. У столітню річницю трагедії, Верховна Рада України вшанувала хвилиною мовчання пам’ять жертв.

Вірменська апостольська церква зарахувала до лику святих жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Щорічно 24 квітня, в День пам’яті жертв Геноциду вірмен, сотні тисяч людей з Вірменії та діаспори направляються ходою до меморіального комплексу Ціцернакаберд в Єревані, де покладають квіти і згадують жертв страшної різанини.