Економіка

В уряді Італії розкритикували ЄК за позицію щодо держборгу країни

Італійські віце-прем’єри Маттео Сальвини і Луїджі Ді Майо виступили з критикою на адресу Єврокомісії після того, як вона рекомендувала ввести в Італії процедуру щодо зниження держборгу.

«Дуже набридає, що кожен день знаходиться нова причина, щоб погано говорити про Італію і про наш уряд», — написав вчора Ді Майо в Facebook, передає Фінмаркет.

Ді Майо запевнив, що «Італія серйозна країна, яка дотримується дане слово», і її представники «відправляться в Європу і з усією відповідальністю сядуть за стіл переговорів».

Він також заявив, що процедура, яку рекомендує провести щодо італійського бюджету ЄС, «стосується боргу, створеного Демократичною партією в 2017 і 2018 році».

«Роками ми віддаємо і нічого не отримуємо взамін або ж отримуємо менше, ніж слід, роками нас повністю ігнорують, наприклад, з питання мігрантів. На нас звалюють всю ношу, і, ніби цього недостатньо, нам читають мораль», — заявив Ді Майо.

Інший віце-прем’єр Італії Маттео Сальвини розкритикував заходи ЄС щодо скорочення витрат, санкцій і режиму суворої економії, заявивши, що на їхньому тлі «тільки зростає борг, бідність, нестабільність і безробіття».
Єдиним способом зменшення рівня держборгу Сальвини назвав зниження податків.

«Ми не просимо гроші у інших. Ми хочемо тільки інвестувати в працю, зростання, дослідження та інфраструктуру. Я впевнений, що в Брюсселі з повагою поставляться до подібного бажанням», — написав Сальвини в Facebook.

Єврокомісія в середу рекомендувала розпочати процедуру усунення надмірного дефіциту бюджету відносно Італії. В результаті цієї процедури Італію можуть оштрафувати на значну суму за порушення бюджетних правил ЄС, за даними ЗМІ, штраф може скласти понад 3 млн євро.

Держборг Італії, згідно з останньою доповіддю Єврокомісії, склав 132,2% ВВП в 2018 році, що значно вище ліміту в 60%, встановленого ЄС. Рекомендацію Єврокомісії повинні в найближчі тижні розглянути країни-члени ЄС.