Здоров’я

Вакцинація для профілактики грипу: час розвіяти міфи

Попри свою ефективність, щорічна вакцинація проти грипу вже обросла безліччю міфів.

За даними Американського центру з контролю та профілактики захворювань, кожний рік пік спалаху грипу припадає на період з грудня по лютий. Проте активність вірусу починається ще в жовтні і триває до кінця травня. На сьогодні найкращим і єдиним способом захиститися від цього захворювання є щорічне щеплення, інформує Ukr.Media.

Попри свою ефективність, щорічна вакцинація проти грипу вже обросла безліччю міфів. Ми постараємося розвінчати найпопулярніші з них.

Міф № 1 Разове щеплення від грипу дає довічний імунітет

Це, мабуть, одна з найбільш поширених помилок. Тривалість імунітету після щеплення від грипу відносно невелика і становить лише 6-12 місяців з дня введення. Тому, якщо немає протипоказань до вакцинації, щеплення бажано робити щорічно.

Крім того, не варто забувати, що у вірусу грипу існує величезна кількість підвидів, які звуться штамами. Так, щороку вірус мутує і народжується новий штам, який володіє тільки йому властивими специфічними властивостями. Ефективний імунітет зберігається тільки до конкретного штаму вірусу. Тому кожен рік вакцини проти грипу змінюються і включають в себе штам вірусу, актуальний саме на прийдешній сезон. Без щеплення він здатний викликати захворювання навіть у тих, хто перехворів на грип рік тому.

Тому кожен рік імунологи розробляють особливу вакцину з урахуванням майбутнього саме в цьому сезоні різновиду вірусу. Отже, кожен рік необхідно робити знову.

Міф № 2 Робити щеплення необхідно в розпал епідемії

Ще одна широко поширена помилка, що грип є виключно зимовою хворобою, тоді як сезон цього захворювання, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, зазвичай, триває з жовтня по травень.

Не багато знають, але наш імунітет до захворювань виробляється не відразу, а через 1-2 тижні після вакцинації. Саме цей час потрібний для вироблення антитіл, завдяки яким зміцнюється імунітет і підвищується стійкість до захворювань. Тому і щеплення бажано зробити заздалегідь, наприклад в жовтні.

Однак, якщо трапиться так, що з якихось причин ви не встигнете зробити цього до піка активності грипу, ніколи не пізно поставити щеплення на підйомі захворювання. Щеплення, зроблене навіть у січні, стане ефективним засобом щодо запобігання грипу і допоможе вам захистити себе і близьких від цього захворювання.

Міф № 3 Щеплення від грипу малоефективні і марні

Попри те, що щеплення від грипу не володіє стовідсотковою ефективністю, як показує практика, вакцина працює в 60-70 % випадків. Кожен рік, розробляючи нову вакцину, імунологи вибирають ті штами грипу, появу яких у новому сезоні вони вважають найбільш ймовірною. Від того, наскільки точний вибір, безпосередньо залежить і ефективність вакцини.

Крім того, багато залежить і від стану імунної системи конкретної людини. Наприклад, у літніх людей імунітет часто ослаблений, відповідно, і ризик захворювання вище. Трапляється, що на грип хворіють навіть після того, як сформувався імунітет. Але щеплені люди переносять грип набагато легше не щеплених і, що найголовніше, без ускладнень.

Міф № 4 Після вакцинації людина на деякий час стає рознощиком інфекції

Щеплена людина не є джерелом інфекції. Щеплення може викликати імунну реакцію організму, що нагадує полегшені симптоми хвороби, такі як біль у м’язах або невисока температура. Однак при цьому вакцина не містить самого вірусу, в неї входять лише його фрагменти — специфічні ділянки оболонки, які не здатні до розмноження. Відповідно, щеплення ніяк не може стати причиною хвороби.

Міф № 5 Щеплення від грипу протипоказана під час вагітності

Більшість абсолютно безпідставно вважають, що щеплення від грипу викликає вади розвитку плода і тому протипоказана під час вагітності. Однак цьому немає жодного наукового доказу. Крім того, вагітні жінки особливо вразливі і перебувають у групі ризику, тому в їх випадку вакцинація не просто безпечна, але і вкрай необхідна.

Деактивована вакцина від грипу абсолютно нешкідлива для майбутнього малюка, чого, на жаль, не можна сказати про саме захворювання. Грип, перенесений жінкою в першому триместрі вагітності, може загрожувати плоду серйозними порушеннями і підвищувати ризик переривання вагітності.

У другому і третьому триместрах вагітності грип ставить під загрозу не тільки життя дитини, але і життя майбутньої мами. Тому, якщо ви чекаєте малюка і не встигли зробити щеплення від грипу заздалегідь, лікарі рекомендують робити це починаючи з 14-го тижня вагітності після консультації з вашим лікарем. Дослідження показало, що вакцинація жінки під час вагітності допомагає захистити дитину від грипу на кілька перших місяцях життя

Міф № 6 Щеплення від грипу протипоказане дітям

Щеплення від грипу не рекомендоване дітям до 6 місяців. Вважається, що в цьому віці вони малосприйнятливі до вірусу грипу, адже отримали імунітет від матері через плаценту і в грудне молоко. Проте вже до 6 місяців природний захист організму повністю втрачається і малюк стає абсолютно беззахисним перед цим захворюванням.

На сьогодні існують вакцини, які дозволяють щепити дітей від грипу починаючи з 6 місяців. У разі, якщо ви жодного разу не прищеплювали свою дитину від грипу, їй знадобиться ввести дві дози вакцини. Між першим та другим щепленнями вакциною повинен пройти місяць. Однак слід зауважити, що дві дози вакцини з проміжком в один місяць вводяться тільки в перший рік вакцинації.

Далі щеплення ставиться тільки раз на рік. Воно допомагає організму утворювати так звані імунологічні клітини пам’яті, які поступово зміцнюють імунітет. Як і у випадку з дорослими, щеплення краще всього робити в жовтні, щоб дати організму час на вироблення імунітету.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net