Прогрес

Вчені: Алкоголь не знищує погані спогади

А ви вірите, що алкоголь допомагає забути погане?

Якщо ви п’єте, щоб забутися, то даремно витрачаєте час: алкоголь лише посилює неприємні спогади. Навіть якщо завтра ви не згадаєте, що було сьогодні, в довгостроковій перспективі це вам не допоможе, інформує Ukr.Media.

Такі результати показало дослідження, проведене американським Університетом Джонса Хопкінса та опубліковане в журналі Translational Psychiatry. Вчені розділили піддослідних мишей на дві групи: одна протягом двох годин пила воду, а друга — алкоголь. Потім мишам в обох групах включили різкий звук, а за ним кожна отримала удар струмом.

На наступний день гризунам включили той же звук, але струмом бити не стали. Виявилося, що ті миші, які напередодні були п’яні, більше лякалися звуку (тобто краще пам’ятали про удар струмом), ніж ті, хто пив воду.

Відомо, що стирання поганих спогадів залежить від того, як у нейронів в мозку працюють GluR1 — рецептори до нейромедіатора глутамату. Це білки, яким для активації потрібна певна модифікація: коли до молекули глутаматного рецептора в обумовленому місці прикріплюється залишок фосфорної кислоти, рецептор, який до того перебуває в цитоплазмі нейрона, підходить до клітинної мембрани та вбудовуються в неї в зоні синапсу — міжнейронного контакту.

Нервові клітини передають один одному імпульси з допомогою нейромедіаторів, що виливаються в синаптичну щілину, так що тепер глутаматні рецептори можуть відчувати сигнали, які інші нейрони передали за допомогою глутамату. І, нарешті, найважливіше — чим більше таких рецепторів і чим активніше вони працюють, тим міцнішим виявляється неприємний спогад: завдяки йому нервові клітини можуть безперешкодно передавати код такого спогаду один одному.

Легко здогадатися, що алкоголь діяв саме через рецептори глутамату: у статті в Translational Psychiatry ідеться, що число таких рецепторів було помітно більше в синапсах у тих мишей, які отримували алкоголь після випробовування струмом. В нейронах гіпокампу (одного з основних центрів пам’яті) на GluR1 з’являлося багато фосфатних груп, і вони достатньо вбудовувалися в нейронну мембрану.

Звичайно, не варто забувати, що проводили досліди на мишах: у людини, з її більш складною нервовою системою і складною психікою, алкоголь може впливати на погану пам’ять по-різному, залежно від емоційного стану або, скажімо, від того, чи вживає особа антидепресанти. Однак і зовсім відхрещуватися від цих результатів не можна.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net