Men's & Women's

Вчені: бути поруч з дитиною важливо для її розвитку

Як увага мами позначається на розвитку малюка.

Міжнародна команда вчених провела дослідження, під час якого з’ясувала, як дотики матері відображаються на стані її новонародженої дитини, інформує Ukr.Media.

У дослідженні взяли участь 101 мама і піврічні діти. При першому візиті вчені спостерігали, як мама і малюк взаємодіють один з одним під час гри: як часто жінка торкалася до дитини, хвалила її, як реагувала на плач і сміх.

Повторний експеримент провели, коли дітям виповнилося півтора року.

Відзначається, що після кожного сеансу у жінки та дитини брали слину на аналіз ДНК, щоб подивитися значення гена, який кодує рецептор окситоцину. Виявилося, що показники окситоцину у матерів під час першого і другого сеансу залишилися колишніми.

А ось у дітей рівень гормону змінювався. Це залежало від того, як поводиться мати під час гри з дитиною. У дітей, чиї мами були з ними в постійному контакті — гладили, розмовляли, посміхалися, рівень окситоцину підвищився, а у малюків, чиї матері проявляли меншу зацікавленість, окситоцин залишався колишнім або зменшувався.

У дітей з останньої групи відзначалася більша тривожність і дратівливість, відзначають автори роботи. Діти були надмірно сприйнятливі до інтенсивного освітлення, звуків і текстур.

Ми вважаємо, що постійна взаємодія з дитиною в ранньому віці вкрай важлива для її розвитку. Це стосується не тільки присутності мами, але й інших близьких членів сім’ї, — відзначають автори дослідження.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net