Прогрес

Вчені на Криті в мінойському палаці знайшли скарбницю

У відкритому в цьому археологічному сезоні приміщенні виявили коштовності, печатки і дві бронзові статуетки.

У руїнах мінойського палацу в центральній частині Криту виявили приміщення з колонадою, імовірно з ходом в тронний зал, скарбницю, залишки дренажної системи і металургійну майстерню. Про це 4 жовтня пише N + 1 з посиланням на Міністерство культури і спорту Греції.

Мінойці побудували першу високорозвинену цивілізацію в Європі. Вона існувала на Криті та інших островах Егейського моря в III-II тисячоліттях до нашої ери.

Вони винайшли писемність, вміли виплавляти бронзу, виготовляли керамічні вироби і будували багатоповерхові палацові комплекси з водопроводом і каналізацією. Торгували з Єгиптом, материковою Грецією, Кіпром.

Занепад мінойської цивілізації почався близько 1550 року до нашої ери. Вважається, що причиною могло стати виверження вулкана, що породило потужний землетрус і катастрофічне цунамі, яке змило поселення в північній частині Криту. Ослаблену цивілізацію завоювали вихідці з материкової Греції.

Один з палаців, побудованих в епоху розквіту мінойської цивілізації, у 1982 році знайшли в центральній частині Криту на плато Зомінтос. Його оточувало поселення, а поруч був цвинтар.

Центральну будівлю площею близько 1,6 тисячі квадратних метрів було побудовано в 1700-1600 роках до нашої ери, але поруч з ним археологи знайшли сліди більш ранньої будови.

Палац розташовувався на висоті 1187 метрів над рівнем моря, на схилі гори Іда, тому дослідники вважають, що в ньому могли жити тільки влітку, коли стада виганяли на гірські пасовища.

Можливо також, що тут зупинялися люди, які прямували з Кносса в Ідейську печеру. Згідно з давньогрецькими міфами, богиня Рея ховала тут у буття немовлям Зевса від його батька Кроноса, тому печера була місцем поклоніння. Люди жили в поселенні в Зомінтосі аж до римського періоду.

У новому польовому сезоні археологи знайшли в центральній будівлі палацу скарбницю, приміщення, у якому залишилися коштовності, печатки і дві бронзові статуетки.

У південно-західній стороні палацу вчені знайшли приміщення з колонами, що веде в іншу кімнату, а в ній залишки сидіння, можливо трону. Дослідники припустили, що це могла бути тронна зала.

Також були знайдені глиняні труби, декілька сотень керамічних судин, частина з яких, судячи за характерною формою, використовували для проведення ритуалів.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net