Прогрес

Вчені: Темний шоколад зменшує симптоми депресії

Вченим вдалося на вибірці з 13 тисяч осіб показати, що споживання темного шоколаду пов’язане зі зменшенням симптомів депресії. Серед тих, хто повідомив про споживання темного шоколаду, ризик виявити симптоми, характерні для депресії, був на 70 відсотків нижчим, ніж серед тих, хто не їв шоколад взагалі. Для інших видів шоколаду ніякого зв’язку виявити не вдалося, пишуть вчені в Depression & Anxiety, інформує Ukr.Media.

Корисні властивості какао-бобів пояснюються великою концентрацією флавонолів — різновиди флавоноїдів, які відомі своїми антиоксидантними властивостями. Тому споживання шоколаду (а особливо темного — з більшим вмістом флавонолів з какао-бобів) пов’язують з поліпшенням обміну речовин в організмі; також вчені вказують і на користь шоколаду для імунітету і роботи головного мозку. Останнє також пояснює і те, чому шоколад рекомендують їсти для підвищення настрою, а особливо — при депресії та для її профілактики. Попри поширеність цієї рекомендації, переконливих наукових досліджень, що показують зв’язок між споживанням шоколаду і зменшенням симптомів депресії, до цього часу не проводилося.

Виправити цей недолік вирішили вчені під керівництвом Сари Джексон (Sarah Jackson) з Університетського коледжу в Лондоні. Для цього вони проаналізували дані про 13626 американців старших 20 років (з початкової вибірки в понад 20 тисяч осіб виключили людей з діабетом, а також з низьким індексом маси тіла): для кожного з них були доступні дані про харчування протягом двох добових періодів з різницею в 3-10 дні. З даних про харчування вчені виділили інформацію про споживання шоколаду (зокрема, темного), а симптоми депресії оцінили за стандартизованим опитуванням. При оцінці кореляції між споживанням шоколаду і депресією дослідники врахували побічні змінні: демографічні чинники (стать, вік, освіта), вага, наявність хронічних захворювань і спосіб життя (куріння, споживання алкоголю і так далі).

Серед усіх учасників 11,1 відсотка (1 332 особи) повідомили про споживання шоколаду в рамках двох добових періодів: серед них 148 осіб їли темний шоколад. З урахуванням побічних змінних зв’язку між споживанням шоколаду взагалі і зменшенням симптомів депресії виявити не вдалося, при цьому темний шоколад був пов’язаний зі зменшенням симптомів на 70 відсотків в порівнянні з тими, хто не їв шоколад взагалі. Кореляція також зберігалася, коли в моделі для її оцінки враховувалося споживання цукру.

Автори, таким чином, отримали перший статистично значущий (при аналізі рівень значущості встановили на рівні 0,05) доказ зв’язку між споживанням темного шоколаду і зменшенням симптомів депресії на великій вибірці. При цьому слід уточнити, що поки що можна говорити лише про кореляцію: надалі, для встановлення характеру такого зв’язку, необхідно провести додаткові дослідження.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net