Men's & Women's

Вчені виявили клітини, які є джерелом «материнського інстинкту»

Виявилося, клітини, що відповідають за материнську поведінку, зустрічаються лише в особин жіночої статі.

Біологи з Університету штату Луїзіана (США) провели дослідження на двох групах мишей: у першій були особи чоловічої статі, у другий — жіночої. Як повідомили фахівці, вони виявили групу клітин, які активуються за участю гормону окситоцину, в мозку у самок мишей, при цьому у самців мишей таких клітин не виявилося, інформує Ukr.Media.

Окситоцин має іншу назву як «гормон любові» і відіграє важливу роль в регуляції поведінки, у тому числі материнської.

«Багато вчених намагалися з’ясувати різницю між системою окситоцину в жінок і чоловіків, але ніхто досі не знайшов переконливих доказів. Наше відкриття стало для нас великим сюрпризом», — розповів Ріоїчі Теруяма (Ryoichi Teruyama), доцент кафедри біологічних наук Університету Луїзіани.

Саме в тій області мозку, яка відповідає за материнську поведінку, і знаходяться рецептори окситоцину. А експресія цих рецепторів в клітинах спостерігається лише тоді, коли там присутній жіночий статевий гормон — естроген. Отже, саме ці клітини також беруть участь в стимулюванні «материнського інстинкту».

«Думаю, наше відкриття може бути універсальним для всіх ссавців, які проявляють материнський інстинкт, включаючи людей», — підкреслив Теруяма.

При цьому недавні дослідження вже продемонстрували зв’язок між зміненою експресією рецепторів окситоцину і післяпологовою депресією, яка зустрічається приблизно у 10-20 відсотків жінок, які нещодавно народили дитину. На думку біологів з Луїзіани, їх відкриття може допомогти створити нові методи лікування післяпологової депресії, метою якого стануть вже клітини, які активуються за допомогою окситоцину.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net